Information med anledning av covid-19
Här samlar vi information om allt som berör offentlig upphandling och statsstödsregler med anledning av spridningen av coronaviruset (covid-19).
Innehåll på denna sida
Olika myndigheters roller och stöd
Socialstyrelsen stöttar hälso- och sjukvården och socialtjänsten i arbetet med covid-19. Myndigheten fick under våren 2020 i uppdrag att på nationell nivå samordna och också genomföra upphandling av sjukvårdsmaterial, skyddsutrustning och viss medicinskteknisk utrustning.
Socialstyrelsens information om Covid-19
För viss skyddsutrustning som inte är CE-märkt kunde Arbetsmiljöverket ge tillfälligt tillstånd för tillverkare och importörer av sådan utrustning fram till 1 september 2021. Läs mer på Arbetsmiljöverkets webbplats.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har en samordnande roll på övergripande samhällsnivå och förmedlar information till allmänheten på krisinformation.se.
MSB kan bland annat förmedla stöd till berörda aktörer som hanterar samhällets funktioner under en krissituation.
MSB har också tagit fram ett planeringsstöd för bortfall av personal och leveranser av varor och tjänster. I stödmaterialet hittar du olika frågor som du kan ställa i syfte att upprätthålla verksamhet och identifiera vilka alternativa lösningar som finns.
Stödmaterialet finns på MSB:s webbplats
Planeringsstöd för bortfall av personal, varor och tjänster (pdf)
Vår uppgift är att stötta med vår expertkunskap om allt som rör offentlig upphandling och statsstöd. Vi har därför samlat aktuell information på dessa sidor. Vi stöttar också Socialstyrelsen och Regeringskansliet vid behov.
Offentliga affärers roll i samband med covid-19-pandemin
Spridningen av sjukdomen covid-19 har haft stor påverkan på samhället. Offentliga inköp är en förutsättning för att klara försörjningen av nödvändigt material och utrustning i hälso- och sjukvård. Då måste inköpen kunna ske effektivt och snabbt.
Samtidigt har de offentliga inköpen en stabiliserande effekt på ekonomin. Det görs offentliga inköp för över 800 miljarder kronor per år i vanliga fall och det här är köp som är viktiga att de fortsätter även i situationer som Covid-19-pandemin.
Som upphandlande organisation är det i akuta situationer extra viktigt att ha dialog med sina leverantörer om hur organisationens behov kan ha förändrats och om leverantörernas förmåga att leverera på befintliga avtal har påverkats. Det är upphandlande organisationer och deras leverantörer som tillsammans behöver hjälpas åt för att skapa bästa möjliga förutsättningar att hantera smittspridningen och de effekter som uppstår i spåret av den.
Svar på frågor om upphandling och Covid-19
Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi fått med anledning av spridningen av coronaviruset.
Stöd för upphandling i akuta situationer
Upphandlingslagstiftningen är anpassad för akuta situationer som exempelvis pandemier. På dessa sidor hittar du stöd för din upphandling.
Vägledning om ändring av avtal på grund av covid-19-pandemin
På denna sida redogör vi på Upphandlingsmyndigheten för vår uppfattning om ändringar av kontraktsvillkoren som upphandlingsreglerna har tillåtit under pandemins akuta fas.
Vägledning om ändring av avtal på grund av covid-19-pandemin
Statsstödsfrågor med anledning av covid-19
Covid-19 pandemin har inneburit en stor påverkan på den europeiska ekonomin. Vissa branscher har drabbats extra hårt. I samband med pandemiutbrottet införde därför Europeiska kommissionen tillfälliga statsstödsregler för att ge större möjligheter att stödja näringslivet, den så kallade tillfälliga ramen för statligt coronastöd. Dessa regler fasas ut enligt plan från 30 juni 2022.
Statsstödsregler för kollektivtrafik och annan landbaserad trafik under covid-19
Covid-19-pandemin har inneburit en dramatisk påverkan på transporter och mobilitet i Europa. Efterfrågan på passagerartransporter på järnväg, med bussar och lokal spårbunden trafik minskade drastiskt. Godstrafiken på järnväg minskade också i viss utsträckning. Kommissionen publicerade därför en vägledning om de statsstödsregler som kan tillämpas för att hjälpa företag som är verksamma i landtransportsektorn (med fokus på kollektivtrafik) under covid-19.
Vägledningen ger en överblick över de statsstödsrättsliga möjligheter som stat, kommuner och regioner, inklusive ansvariga kollektivtrafiksmyndigheter, har för att hjälpa företag som får ekonomiska problem till följd av covid-19. Vägledningen behandlar frågan om vilka åtgärder som inte omfattas av statsstödsreglerna och hur stöd till företag inom landtransportsektorn i andra fall möjliggörs genom kollektivtrafiksförordningen, kommissionens järnvägsriktlinjer och kommissionens tillfälliga regelverk med anledning av covid-19. Vägledningen tar även upp vissa upphandlingsfrågor.