Lämna anbud i säkerhetsskyddade upphandlingar
Säkerhetsskyddade upphandlingar skiljer sig från upphandlingar som inte omfattas av säkerhetsskydd. Här hittar du information om säkerhetsskyddade upphandlingar riktad till leverantörer och blivande leverantörer till offentlig sektor.
Innehåll på denna sida
- Säkerhetsskyddade upphandlingar tar längre tid att genomföra
- Samtycke krävs från personal
- Ta höjd för ökade kostnader
- Var försiktig med marknadsföring
- Avtal får inte återanvändas
- Separata avtal för olika juridiska personer
- Upprätta en säkerhetsskyddsinstruktion
- Lagen går före avtalet
- Snabblänkar till vårt stöd för säkerhetsskyddad upphandling
Äldre information i stödet
Det här stödet om säkerhetsskyddad upphandling innehåller hänvisningar till äldre regler och håller därför på att ses över. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss via vår Frågeportal.
Bestämmelserna gäller vid upphandlingar enligt
- lagen om offentlig upphandling (LOU)
- lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF)
- lagen om upphandling av koncessioner (LUK)
- lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet (LUFS).
Säkerhetsskyddade upphandlingar skiljer sig i flera avseenden jämfört med upphandlingar som inte kräver säkerhetsskydd. Leverantörer som lämnar anbud för första gången i en säkerhetsskyddad upphandling bör därför skapa sig en god förståelse för alla dokument som ingår i upphandlingsdokumenten. Vid oklarheter rekommenderas det att ställa frågor till den upphandlande myndigheten eller enheten (upphandlande organisationen) under tidsperioden för frågor och svar.
Säkerhetsskyddade upphandlingar tar längre tid att genomföra
Leverantörer som lämnar anbud bör vara medvetna om att säkerhetsskyddade upphandlingar tar längre tid att genomföra. Det beror på att det i samband med säkerhetsskyddade upphandlingar måste genomföras säkerhetsprövningar, personutredningar och registerkontroller med mera.
Samtycke krävs från personal
Den som säkerhetsprövningen gäller ska ha gett sitt samtycke innan registerkontroll och särskild personutredning görs. Samtycket gäller även för förnyade kontroller och utredningar så länge som den kontrollerade innehar samma anställning.
Ta höjd för ökade kostnader
Leverantörer bör i sin prissättning ta höjd för ökade kostnader som kan uppstå med anledning av säkerhetsskyddskraven i upphandlingen. Det är inte ovanligt att anbudsgivare missbedömer kostnaderna för de åtgärder som måste vidtas med anledning av säkerhetsskyddskraven. I förlängningen kan det innebära svårigheter för leverantören att leva upp till avtalsvillkoren.
Var försiktig med marknadsföring
Leverantörer bör vara försiktiga i marknadsföringen av ramavtal och kontrakt med säkerhetsskyddsavtal. I säkerhetsskyddsavtal regleras det ofta att avtalsförhållandet inte får användas i marknadsföringssammanhang.
Avtal får inte återanvändas
Varje verksamhetsutövare ingår separata säkerhetsskyddsavtal med sina leverantörer. Ett ingånget säkerhetsskyddsavtal med en verksamhetsutövare går inte att återanvända gentemot en annan verksamhetsutövare. Ett nytt säkerhetsskyddsavtal måste ingås med den andra verksamhetsutövaren. Det innebär med andra ord att ett säkerhetsskyddsavtal är knutet till ett kontrakt eller ramavtal.
Separata avtal för olika juridiska personer
Separata säkerhetsskyddsavtal ska tecknas med moder- respektive dotterbolag eftersom det rör sig om olika juridiska personer. Det innebär exempelvis att dotterbolag inte kan använda sig av eller hänvisa till moderbolagets sedan tidigare ingångna säkerhetsskyddsavtal med verksamhetsutövaren.
Upprätta en säkerhetsskyddsinstruktion
När ett säkerhetsskyddsavtal med nivå 1 har ingåtts mellan parterna ska leverantören upprätta en säkerhetsskyddsinstruktion. Säkerhetsskyddsinstruktion kan också bli aktuell för andra nivåer på säkerhetsskyddsavtalet om verksamhetsutövaren kräver det. En säkerhetsskyddsinstruktion ska bland annat innehålla information om de säkerhetsskyddsåtgärder som leverantören ska ha vidtagit mot hot, risker och den kommande tillgången av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter.
Säkerhetsskyddsinstruktionen ska godkännas av verksamhetsutövaren och kan exempelvis innehålla:
- en beskrivning om hur verksamhetsutövarens säkerhetsskyddsorganisation är utformad
- rutiner för handläggning av säkerhetsprövning
- regler och rutiner kring informationssäkerhet
- tillträdesbegränsning, utbildningsplan för anställda
- rutiner avseende internkontroll med mera.
Lagen går före avtalet
En leverantör som omfattas av säkerhetsskyddslagstiftningen kan inte genom säkerhetsskyddsavtalet få mindre långtgående åligganden än vad som framgår av lagen. Säkerhetsskyddsavtalet har endast en funktion som preciserar säkerhetsskyddet för den aktuella upphandlingen. Samtidigt bör man ha i åtanke att ett ingånget säkerhetsskyddsavtal inte behöver innebära att hela leverantörens verksamhet faller in under säkerhetsskyddslagstiftningens tillämpningsområde.
Källhänvisningar
- säkerhetsskyddslagen (2018:585)
- Polismyndigheten, Säkerhetsskyddad upphandling
- Försvarsmakten, Handbok – Säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal, 2010 (ladda ner pdf)
- Säkerhetspolisen, Säkerhetsskyddad upphandling – en vägledning, 2009/2010