Hållbar plastupphandling
Här hittar du vägledning och verktyg som hjälper dig att arbeta med hållbar plastupphandling – från strategi till uppföljning av köp. I stödet finns mallar för kartläggning och behovsanalys samt en enkel guide för de vanligaste plastsorterna.
Innehåll på denna sida
Vad innebär det att upphandla plast hållbart?
Hållbar plastupphandling innebär att minska, återanvända, återvinna och tänka nytt kring plast vid upphandling. Med upphandling som verktyg kan vi minska avfallsmängderna från plast, skapa en fungerande marknad för återvinning och få ut mer hållbara lösningar på marknaden. Offentlig sektor har en viktig roll i att driva på samhället till en hållbar plastanvändning och kan med sina stora inköp fungera som en hävstång.
Verktyg och vägledning vid upphandling av plast
Upphandlingsmyndighetens stöd för hållbar plastanvändning i inköpsprocessen görs inom ramen för Naturvårdsverkets samordningsansvar. Här hittar du verktyg som hjälper dig att förbereda och genomföra en hållbar plastupphandling.
Så förbereder du inför en hållbar plastupphandling
Så genomför du en hållbar plastupphandling
Så formulerar du hållbara krav
Stöd för upphandling inom olika inköpsområden
Förutsättningarna och möjligheterna för att arbeta hållbart med plast kan se olika ut. Här hittar du stöd för olika inköpsområden:
Vikten av att upphandla hållbart och agera nu
Fem procent av Sveriges klimatpåverkan kommer från förbränning av plast enlig Svenska Miljöemissionsdata. Plastanvändningen i samhället ökar och ändå materialåtervinns mindre än en tiondel av avfallet. Plastavfallet riskerar som det ser ut nu att bli offentlig sektors största utsläppskälla av växthusgaser om vi fortsätter i samma takt.
Spridningen av plast i vår natur ökar och i de flesta ekosystem på vår planet kan man hitta små plastartiklar. Forskare har även hittat plastartiklar i människans blodsystem och i fiskars hjärnor. De biologiska effekterna och konsekvenserna av plasten är inte kända för oss. Det finns därmed många anledningar till att ställa om och använda plast ansvarsfullt.
Steg för att arbeta mer hållbart med plast
Regeringens vision för framtidens cirkulära ekonomi är ett samhälle där resurser används effektivt i giftfria cirkulära flöden och ersätter jungfruliga material. Genom att arbeta hållbart med offentliga upphandlingar kan vi bidra till omställning mot en cirkulär ekonomi.
Det är varken resurs- eller kostnadseffektivt att energiutvinna plast genom förbränning efter en användningscykel. Det man kan tänka på vid upphandling är att i första hand försöka att upphandla återvunnen plast, och om det inte går återvinningsbar plast. Offentlig sektors stora inköpsvolymer kan bli motorn som får igång marknaden för återvunnen plast.
Plasten i en plastprodukt kan materialåtervinnas ungefär fem gånger. Det är nästan på samma nivå som pappersfiber, som kan materialåtervinnas ungefär sju gånger.
En förutsättning för en ökad materialåtervinning är att farliga ämnen i plasten kan fasas ut. Det är därför viktigt att ställa krav i upphandlingen på att plasten ska vara fri från farliga ämnen.
För att drastiskt minska plastanvändningen kommer vi att behöva tänka nytt, som att byta vanor och driva på innovationer.
Offentlig sektor kan hjälpa till att driva på innovationer och hjälpa hållbara idéer att skala upp etablera sig på en stor marknad. Det kan vara att byta ut fossil plast till biobaserad plast, att gå från engångsartiklar till flergångsystem eller främja produkter som är mer energieffektiva och går att återvinna.
Nationell plastsamordning är ett regeringsuppdrag som Naturvårdsverket har fått i uppgift att samordna. Uppdraget ska vara en drivande och samlande kraft i Sveriges arbete med att nå en hållbar plastanvändning. Naturvårdsverket uppgift består av att samla in och förmedla kunskap samt främja dialog och samverkan mellan alla berörda aktörer.
Kommunens arbete för en hållbar plastanvändning kan bidra till detta och samtidigt bidra till minskad klimatpåverkan och att bromsa läckage av plast till naturen.
Läs mer om olika arbetsområden med plast på Naturvårdsverkets webbplats:
Nationell samordning för en hållbar plastanvändning
Plast i vården
Plast i byggsektorn
Pågående arbeten och projekt
Hållbar plastanvändning i kommunen
Naturvårdsverket menar att en hållbar plastanvändning innebär att:
- Plast ska vara tillverkad av råvaror med låg miljöbelastning.
- Plast ska materialåtervinnas.
- Plast ska vara fri från farliga ämnen.
- Plast ska inte hamna i naturen och skada människor, djur eller natur.
Det finns flera goda exempel på hur regioner och kommuner arbetar med hållbar plastupphandling.
Relaterade länkar
- Upphandling för att främja cirkulär ekonomi
- EU:s plaststrategi
- Det går om vi vill – förslag till en hållbar plastanvändning. Statens offentliga utredningar 2018:84
- Giftfritt miljömål (Sveriges miljömål)
- Klimateffektiv plastupphandling – Uppsala klimatprotokoll
- Svenska Miljöemissionsdatas Rapport 1 2019
- Delegationen för cirkulär ekonomi
Relaterat innehåll
Botkyrkas samarbete gav bättre priser och minskat sortiment
- Cirkulär ekonomi
Genom att gå ihop med andra kommuner kunde Botkyrka kommun minska sortimentet från 2 000 till 350 artiklar. I och med att volymerna på produkterna blev så stora kunde de även ställa högre klimat- och miljökrav än tidigare och ändå få attraktiva priser.
Uppsala kommun minskar plasten med plastmål
- Cirkulär ekonomi
Varje år orsakar de största kommunerna i Östra Mellansverige 4000 ton koldioxidutsläpp, bara genom sin användning av arbetsmaterial av fossil plast, som till exempel skoskydd, handskar och soppåsar. Uppsala kommun har arbetat aktivt för att minska sina utsläpp.
Tarkett hittar cirkulära flöden för golv
- Cirkulär ekonomi
I Sverige uppstår varje år ungefär 1 800 ton golvspill vid installation av nya plastgolv. Men bara en femtedel av detta samlas in och återvinns, trots att varje ton återvunnet golv sparar runt 3 ton koldioxid. Det innebär en förlorad besparing på mer än 4 000 ton koldioxid. Eftersom en stor del av golven köps av kommuner och regioner ger offentlig upphandling stora möjligheter att påverka.