Trendens 2022
- Trendens
Trendens är Upphandlingsmyndighetens magasin och rapportserie om utvecklingen på upphandlingsområdet. Temat för det senaste numret är "Turbulent samtid och hållbar framtid".
Innehåll på denna sida
Läs Trendens 2022
Under Relaterat innehåll hittar du artiklarna för Trendens 2021.
Vill du hellre läsa Trendens som pdf?
Vill du beställa en tryckt version av Trendens?
Skicka ett mejl med namn och adress till info@uhmynd.se
Relaterat innehåll
Köpkraft för omställning
- Trendens
Årets tema för Trendens är ”Turbulent samtid och hållbar framtid”. Vi ser de offentliga inköpen som ett effektivt och strategiskt verktyg för att hantera såväl dagens som framtidens utmaningar.
Det krävs stora kliv
- Trendens
Det finns goda förutsättningar för träffsäkra upphandlingar i många upphandlande organisationer. Trots det finns det brister när det kommer till krisberedskap och cirkulär ekonomi kopplat till inköp. Det visar en första analys av en enkätstudie som Upphandlingsmyndigheten publicerar under våren 2023.
Inköpen kan göra skillnad för människor och miljö
- Trendens
Kristian Hemström är sedan september 2022 hållbarhetschef på Upphandlingsmyndigheten. Han kommer närmast från Region Stockholm där han var miljöchef. Kristian är i grunden miljövetare med stort intresse för internationella relationer och mänskliga rättigheter.
Koll på inköpen framtidssäkrar välfärden
- Trendens
Huddinge, som ligger strax söder om Stockholm, har under de senaste fyra åren gjort en förändringsresa. Från att inköpen tidigare hanterades av nämnderna är kommunens inköp idag centraliserade och en integrerad del av budgetarbetet. När Sveriges kommuner nu står inför stora utmaningar med hög inflation, skenande elpriser och dyrare bränsle har Huddinge koll på sina kostnader.
Rättvist byggande arbetar för sund konkurrens i byggbranschen
- Trendens
Byggbranschen har många allvarliga utmaningar som exempelvis människoexploatering, ekonomisk brottslighet, illegal arbetskraft och arbetsmiljöbrott. Föreningen Rättvist byggande arbetar för sund konkurrens på lika och schyssta villkor i hela kedjan av byggentreprenörer.
Större frihet med nytt regelverk
- Trendens
Den 1 februari 2022 trädde nya upphandlingsregler i kraft. Det övergripande syftet var att göra regelverket enklare. Erika Hanses, chef för Upphandlingsmyndighetens Frågeservice, svarar på frågor om vilken påverkan detta har gett.
Viktiga lagreformer och domar under 2022
- Trendens
1 februari 2022 trädde ett nytt förenklat upphandlingsregelverk i kraft, 1 juli började nya överprövningsregler att gälla och 29 augusti trädde IPI-förordningen i kraft. Från och med den 1 januari 2023 införs en särskild möjlighet att reservera deltagandet för idéburna organisationer.
Offentliga inköp i en osäker omvärld
- Trendens
Pandemi, krig, inflation och naturkatastrofer. De senaste årens händelser kan göra att framtiden känns osäker och mer oförutsägbar. Det ställer krav på samhällets krisberedskap. Hur påverkar det den offentliga affären?
Malmö visar vägen för hållbara inköp
- Trendens
Malmö stad har en gedigen meritlista. Staden har genom åren prisats för sina insatser kring hållbara inköp och de hittar ständigt nya vägar för utveckling. Framgångsreceptet stavas: engagerade medarbetare och tydlig styrning och stöd från politiken.
Karlstad driver innovation genom samverkan med näringslivet
- Trendens
Hur kan offentlig sektor driva innovation och främja näringslivets utveckling? Att använda innovation i upphandling är ett sätt. Karlstad gjorde så när kommunen stod inför behovet att kompetensutveckla vård- och omsorgspersonal i hur det är att leva med kognitiv svikt. Resultatet är ett helt nytt utbildningsverktyg.
Lättillgänglig statistik om offentliga affärer
- Trendens
Upphandlingsmyndigheten är statistikmyndighet med ansvar för att utveckla, förvalta och sprida statistik om offentlig upphandling. Myndighetens unika databas innehåller just nu uppgifter om över 18 000 annonserade upphandlingar, vilket är samtliga upphandlingar som annonserades under 2021.
Offentliga affärer mår bra av debatt
- Trendens
När media skriver om offentliga affärer handlar det ofta om en korruptionsskandal eller en kommun som gjort en otillåten direktupphandling. På debatt- och ledarsidor är det vanligtvis tyst trots att det handlar om en ansenlig del av samhällsekonomin och skattebetalarnas pengar.