Begränsning av specifika ämnen/ämnesgrupper
Nivå: Avancerad nivå. Finns även som Basnivå
Syftet med detta kontraktsvillkor är att begränsa ämnen/ämnesgrupper som är farliga för miljön och/eller människors hälsa. Dessa ämnen/ämnesgrupper utesluts inte genom generella krav på ämnens egenskaper.
Kriterieinformation
- Typ:
- Särskilda kontraktsvillkor
- Id:
- 10336:2
- Grupp:
- Tvättkemikalier
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Leverantören ska vid utförandet av kontraktet använda produkter som inte innehåller följande ingående ämnen1 och ämnesgrupper:
- EDTA (CAS-nr 60-00-4)
- Ämnen på kandidatförteckningen2
- Ämnen som har utvärderats av EU att vara PBT (Persistent, Bioaccumulative and Toxic), vPvB (very Persistent and very Bioaccumulative)3
- Ämnen som av EU anses vara hormonstörande eller potentiellt hormonstörande4
- PFAS (per- och/eller polyfluorerade alkylerade föreningar)
- Optiska vitmedel
- Aktivt klor5
Undantag:
Produkter innehållande aktivt klor för blekning undantas från kravet vid omtvätt av svårt nedsmutsat tvättgods6.
Leverantören ska på begäran under kontraktstiden kunna styrka att kontraktsvillkoret uppfylls.
1 Som ingående ämnen räknas alla ämnen i tvättkemikalien, även tillsatta additiver i ingredienser (till exempel konserveringsmedel och stabilisatorer). Föroreningar från råvaruproduktion ingår dock inte. Som föroreningar räknas rester från råvaruproduktionen som ingår i tvättkemikalierna i koncentrationer under 0,01 viktsprocent. Ämnen som medvetet och med ett visst syfte tillsatts en råvara betraktas inte som föroreningar oavsett koncentration.
2 https://echa.europa.eu/candidate-list-table
3 I enlighet med kriterierna i bilaga XIII i förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (REACH)
4 Här avses hormonstörande ämnen på listorna I och II: https://edlists.org/
5 Aktivt klor är ett mått på mängden tillgängligt klor i till exempel hypokloritföreningar uttryckt som elementärt klor. Den aktiva (desinfekterande) kloren i till exempel ett klorbaserat desinfektionsmedel uttrycks i g/liter alt mg/liter (ppm).ps://edlists.org/the-ed-lists
6 Med svårt nedsmutsat tvättgods menas exempelvis färgämnesfläckar från läkemedel, textilier, kaffe, te, urin färgrester från läppstift, antitranspirationsmedel, bläck med mera. (kategori C i Textilhandboken - Avsedd för textilier inom vård och omsorg, SIS-TR 11:2011)
Förslag till bevis
Leverantören accepterar genom sitt anbud att kontraktsvillkoret kommer att uppfyllas vid den angivna tidpunkten.
Förslag till uppföljning
Följ upp villkoret genom att begära in uppgifter från leverantören om att kontraktsvillkoret uppfylls enligt angiven tidpunkt, till exempel:
Märkning
Följ upp kontraktsvillkoret genom att kontrollera att det finns en giltig licens för den aktuella produkten, till exempel:
Svanen (Nordisk Miljömärkning), Textiltvättmedel för professionellt bruk.
Egendeklaration verifierad av ackrediterat verifieringsorgan
Följ upp kontraktsvillkoret genom att begära in leverantörens egendeklaration inklusive dokumentation som visar att kravet uppfylls. Egendeklarationen ska vara verifierad av ett verifieringsorgan ackrediterat för uppgiften enligt ISO/IEC 17029 eller likvärdig standard.
Information om kriteriet
Detta krav är formulerat som ett särskilt kontraktsvillkor som inte behöver uppfyllas vid anbudslämnandet. I stället ska det uppfyllas när kontraktet har startat eller vid en senare angiven tidpunkt.
Observera att detta krav inte kan verifieras med säkerhetsdatablad. Den låga koncentrationen i kravet gör att halten kanske inte är tillräckligt hög för att respektive ämne ska tas upp på säkerhetsdatabladet.
Observera att detta krav på avancerad nivå inte ska användas tillsammans med kravet på basnivå. Det avancerade kravet omfattar även de ämnen/ämnesgrupper som ingår i baskravet.
Egendeklaration verifierad av ackrediterat verifieringsorgan finns inte alltid tillgängligt som bevis eftersom leverantören för att kunna använda beviset måste ha tillgång till ett verifieringsorgan som är ackrediterat enligt ISO 17029.
Det finns idag ett begränsat antal ackrediterade verifieringsorgan för ISO/IEC 17029 (Bedömning av överensstämmelse - Allmänna principer och krav för validerings- och verifieringsorgan) eftersom det är en relativt ny standard. Detta kan komma att ändras, särskilt om efterfrågan på att verifiera kravuppfyllelse på detta sätt ökar. Mer information om standarden och ackrediterade verifieringsorgan finns på Swedacs webbplats.
Miljömål
Motiv
Det finns flera problematiska ämnen/ämnesgrupper som är svåra att utesluta genom generella krav på ämnens eller produkters klassificering. Därför finns det behov av att ställa ytterligare krav på begränsning av specifika ämnen och ämnesgrupper. Det avancerade kravet utesluter fler ämnen/ämnesgrupper än vad baskravet gör.
EDTA
Komplexbildaren EDTA är inte lätt nedbrytbar och bryts därför inte ner helt i de kommunala reningsverken1. Det finns idag andra komplexbildare som är nedbrytbara som kan ersätta EDTA. EDTA måste deklareras i halter över 0,2 viktsprocent enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 648/2004 av den 31 mars 2004 om tvätt- och rengöringsmedel.
Ämnen på kandidatförteckningen
Ämnen med egenskaper som kan medföra allvarliga och bestående effekter på människors hälsa och i miljön förs upp på kandidatförteckningen2. Dessa ämnen:
-är cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska, så kallade CMR-ämnen
-är långlivade, bioackumulerande och toxiska, så kallade PBT-ämnen
-inger motsvarande betänkligheter, till exempel hormonstörande ämnen.
PBT och vPvB
Persistenta (långlivade), bioackumulerbara och toxiska ämnen (PBT) samt väldigt persistenta och väldigt bioackumulerbara ämnen (vPvB) definieras i förordning (EG) 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach), annex XIII3 Dessa ämnen har miljöfarliga egenskaper och tillhör gruppen ”särskilt farliga ämnen”. Ämnen som bedömts som PBT eller vPvB ska deklareras på säkerhetsdatabladet om de ingår i halter ≥0,1 viktsprocent i produkten. Vissa, men inte alla ämnen klassificerade som PBT eller vPvB finns upptagna på kandidatförteckningen.
Hormonstörande eller potentiellt hormonstörande ämnen
Ämnen som är hormonstörande är främmande för kroppen. De kan påverka kroppens hormonsystem och ge skadliga effekter, till exempel bidra till utveckling av cancer eller påverka ämnesomsättningen och förmågan att få barn4.
De hormonstörande eller potentiellt hormonstörande ämnen som omfattas av kriteriet är de som listas på Endocrine Disruptor Lists, listorna I och II5. Vissa, men inte alla, hormonstörande ämnen finns upptagna på kandidatförteckningen.
Nya klassificeringar för persistenta och hormonstörande ämnen
Från den 20 april 2023 finns det fyra nya faroklasser i CLP-förordningen:
Faroklass | Farokod |
---|---|
Hormonstörande egenskaper för människors hälsa |
EUH380 EUH381 |
Hormonstörande ämnen för miljön |
EUH430 EUH431 |
Ämnen och blandningar som är långlivade, bioackumulerande och toxiska (PBT) eller mycket långlivade och mycket bioackumulerande (vPvB) |
EUH440 EUH441 |
Ämnen och blandningar som är Långlivade, mobila och toxiska (PMT) eller mycket långlivade och mycket mobila (vPvM) |
EUH450 EUH451 |
Ämnen och blandningar kan klassificeras och märkas i de nya faroklasserna, men det är inte något krav ännu. Från och med 1 maj 2025 måste ämnen klassificeras och märkas i de nya faroklasserna, med en övergångsperiod fram till och med 1 november 2026 för ämnen som har släppts ut på marknaden före 1 maj 2025. Blandningar ska klassificeras och märkas i de nya faroklasserna från och med 1 maj 2026, med en övergångsperiod fram till 1 maj 2028 för produkter som redan har släppts ut på marknaden före 1 maj 2026. Om ett ämne eller en blandning är klassificerad finns informationen under punkt 2 Farliga egenskaper i säkerhetsdatabladet.
PFAS (per- och/eller polyfluorerade alkylerade föreningar)
PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen. De används på grund av sina egenskaper för att ge vatten, smuts- eller fettavvisande ytor, till exempel hos textilier. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner. Vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och de finns inte naturligt i miljön. Två uppmärksammade ämnen är PFOS (perfluoroktansulfonat) och PFOA (perfluoroktansyra).
Detta krav innebär i praktiken att ämnena inte används efter som ämnena i de nivåer som anges i kravet inte fyller någon funktion.
Optiska vitmedel
Optiska vitmedel är ämnen som har egenskapen att de kan absorbera UV-ljus och emittera blått ljus-kallat flourescens6. Optiska vitmedel används som färgämne i vita textilier för att öka vitheten. De används även i vissa rengöringsmedel för att behålla textilens vithet som annars minskar genom urtvättning.
Aktivt klor
Produkter som innehåller aktivt klor kan vid hög temperatur och vid hög smutsbelastning bilda klororganiska föreningar. Klororganiska föreningar är generellt svårnedbrytbara och därför långlivade i naturen. Det är därför relevant att ställa krav på att produkter ej ska innehålla aktivt klor. Procenthalten är satt med tanke på att tillåta att klorerat vatten används vid produktionen av tvättkemikalierna eftersom aktivt klor minimerar behovet av konserveringsmedel i produktionstankar för avjoniserat vatten. Kommunalt vatten är också klorerat, varför man aldrig kan garantera att slutprodukten blir helt fri från klor.
Aktivt klor är också effektivt som blekmedel och därför kan användning av produkter med aktivt klor vara motiverat vid omtvätt av svårt nedsmutsat tvättgods7, eftersom alternativet kan vara kassation.
1 https://echa.europa.eu/documents/10162/65615721-ab6d-4f28-b48f-73cf9d8cc529
2 https://echa.europa.eu/sv/candidate-list-table
3 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:02006R1907-20230806
4 https://www.kemi.se/hallbarhet/amnen-och-material/hormonstorande-amnen
5 https://edlists.org/the-ed-lists
6 http://www.eco-forum.dk/detergents/
7 Med svårt nedsmutsat tvättgods menas exempelvis färgämnesfläckar från läkemedel, textilier, kaffe, te, urin färgrester från läppstift, antitranspirationsmedel, bläck m.m. (ur Textilhandboken - Avsedd för textilier inom vård och omsorg, SIS-TR 11:2005).
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10336:2
- Versionsdatum
- 2023-11-24
2023-11-24, Krav ID 10336:2: Kravtyp ändrad från tilldelningskriterium till kontraktsvillkor, basnivå har tillkommit. Basnivån omfattar krav på EDTA (som tidigare fanns i avancerade kravet) samt krav på kandidatförteckningsämnen, PBT/vPvB och hormonstörande ämnen.
2019-05-21, Krav ID 10336:1: