Operativa ingrepp med bedövning - kött och mjölk från lamm, får och get
Nivå: Basnivå
Kastrering av bagglamm kan göras bland annat för att förhindra tjuvbetäckningar när lammen blivit könsmogna. Getter kan avhornas exempelvis för att förhindra att de skadar varandra. Utan bedövning orsakar sådana operativa ingrepp både smärta och stress hos djuren, oavsett ålder. Upphandlande organisationer kan genom att ställa krav på bedövning bidra till att operativa ingrepp genomförs med mindre smärta och stress för djuren.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10442:1
- Grupp:
- Mjölk och mjölkprodukter av får-och getmjölksråvara
Kriterietext
Kött och mjölkprodukter ska komma från djur som varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp, exempelvis vid kastrering och avhorning. Avhorning med kemisk pasta eller kastrering med gummiring får inte förekomma.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Information om råvarans ursprungsland och laghänvisning i de fall som det framgår av nationell lagstiftning att kravet uppfylls, exempelvis
- ursprung Sverige, 4 kap. 2 § djurskyddslagen (2018:1192), 4 kap. 1-2 §§ djurskyddsförordningen (2019:66) samt 5 kap. SJVFS 2019:25 Saknr. D8 L41
- Certifiering enligt IP Sigill lamm eller annan certifiering som uppfyller kravet.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske exempelvis genom stickprovskontroller av levererade produkter. Då kontrolleras/granskas de uppgifter som leverantören har lämnat i anbudet, exempelvis genom:
- att ursprungsmärkning förekommer på produkten i de fall som det framgår av nationell lagstiftning att kravet uppfylls, exempelvis
- ursprung Sverige, ”Kött från Sverige” eller ”Från Sverige”, med dokumentation där det framgår att kravet uppfylls, exempelvis djurägarförsäkran med egenkontroll enligt Miljöhusesyn via slakteri, revisionsprotokoll eller veterinärjournal.
- att uppgifter om certifiering med IP Sigill Lamm eller annan certifiering som uppfyller kravet är korrekta.
- att det av annan tillhandahållen dokumentation framgår att kravet är uppfyllt.
Information om kriteriet
Det ekologiska regelverket kräver bedövning eller smärtlindring vid operativa ingrepp. För krav på operativa ingrepp med bedövning och smärtlindring, se Ekologisk vara – tillägg lamm och fårkött KravID 10400
Marknadstillgången kan vara begränsad för enskilda produkter. Kravet rekommenderas att användas för produkter med ett innehåll av mjölkråvara på minst 20 procent. Gör gärna en marknadsanalys för att säkerställa tillgång på produkter.
Upphandlande myndigheter får i avtalsvillkoren ange att dokumentation, i särskilda fall och när det finns skäl för detta, ska vara verifierad eller granskad av en oberoende tredje part. Vad betyder det?
Motiv
Kastrering av bagglamm kan göras bland annat för att förhindra tjuvbetäckningar när lammen blivit könsmogna. Getter kan avhornas exempelvis för att förhindra att de skadar varandra. Utan bedövning orsakar operativa ingrepp som till exempel kastrering eller avhorning både smärta och stress hos djuren, oavsett ålder. Det innebär en tydligt försämrad välfärd för djuren.
I Sverige är det tillåtet att till exempel avhorna getter och kastrera bockar och baggar även om det inte finns veterinärmedicinska skäl enligt 4 kap. 1 § i djurskyddsförordningen (2019:66). Avhorning och kastrering är tillåtet men ska utföras av veterinär och ske under bedövning1. Samtliga operativa ingrepp ska alltid ske under bedövning enligt 4 kap. 2 § djurskyddslagen (2018:1192). Enligt Lantbrukarnas riksförbund förekommer kastrering av bagglamm sällan i Sverige, däremot i andra stora lammproducerande länder2. Så kallad muelsing, det vill säga kirurgisk avlägsnande av hudveck på fårens bakdel för att förhindra flugangrepp, förekommer främst inom merinoullsproduktion och inte inom lamm eller fårköttsproduktion, varken i Sverige eller i de stora producentländerna3.
Kastrering utan bedövning förekommer inom och utom EU. Inom EU benämns operativa ingrepp som stympning, men det finns ingen EU-gemensam lagstiftning på området som gäller för all produktion. Punkt 19 i bilagan till direktiv 98/58/EG om skydd av animalieproduktionens djur anger att i avvaktan på antagande av särskilda bestämmelser om stympning ska de relevanta nationella bestämmelserna tillämpas.
2 Lantbrukarnas riksförbund, 2016
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10442:1
- Versionsdatum
- 2020-12-21
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar.
2014-06-23, Krav ID 10442: Ursprunglig version.
2020-12-21, Krav ID 10442:1: Inkluderat kött och mjölkprodukter av får, lamm och get. Borttaget ”kirurgisk” kastrering och tillagt förbud mot avhorning med kemisk pasta. Skrivning stringent med kriterium för nötkött och 4 kap. 2 § djurskyddslagen (2018:1192) och övriga relevanta regelverk för båda djurslagen. Tillagt förslag till uppföljning. Tillagt förslag på bevis råvaruursprung +laghänvisning eller annan dokumentation.