Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kyckling, kalkon, höns
Nivå: Basnivå
När krav ställs på ansvarsfull antibiotikaanvändning kan det bidra till att antibiotika endast används när det är nödvändigt för djurens hälsa. En hög användning av antibiotika i produktionen av animalier har ett samband med ökad utveckling av resistens mot antibiotika, vilket innebär ett hot mot den globala folkhälsan. Hög antibiotikaanvändning är samtidigt en hållbarhetsutmaning.
Kriterieinformation
- Typ:
- Särskilda kontraktsvillkor
- Id:
- 11245:1
- Grupp:
- Hönskött
Kriterietext
Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera råvara från kyckling, kalkon och höns som är producerad på ett sådant sätt att antibiotika, enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning 2019/6/EU, inte används för att främja tillväxt eller rutinmässigt förebygga sjukdom. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen.
Det ska under hela avtalstiden finnas dokumentation för råvara från kyckling, kalkon och höns som visar totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling, och använda preparat. Det är tillräckligt att dokumentationen görs per flock1.
Tredje och fjärde generationens cefalosporiner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas.
Koccidiostatika som fodertillsats bedöms inte som antibiotika i detta kriterium.
1Med flock avses djurgrupp som hålls tillsammans, i samma stallavdelning. Stallavdelning avser en del av ett stall som är avskilt från andra delar av stallet, normalt med täta väggar, se 1 kap. 6 § Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2019:23) och allmänna råd om fjäderfähållning inom lantbruket m.m.
Förslag till bevis
Anbudsgivaren bekräftar i sitt anbud att endast råvara som överensstämmer med kontraktsvillkoret kommer att levereras.
Leverantören ska under kontraktstiden på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Giltig licens/certifikat av följande märkning/certifiering eller likvärdig certifiering
- Svensk Fågel
- Svenska Ägg (Hönskött och äggråvara)
- Anslutning till ett kontroll- eller djurhälsoprogram som innefattar dokumentation av antibiotikaanvändningen i enlighet med kravet.
Förslag till uppföljning
Kravet kan följas upp genom att genomföra en stickprovskontroll.
Det kan vara lämpligt att prioritera att följa upp råvara från kyckling, kalkon och höns där antibiotikaanvändning, i enlighet med kravet, inte redan regleras i nationell lagstiftning.
I Sverige regleras läkemedelsanvändning i
- 7 kap. 12 § i föreskrift om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter om allmänna råd om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård (SJVFS 2022:2)
- 1 kap. 2–4 §§ och 2 kap. 11 § i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2019:32) om läkemedel och läkemedelsanvändning.
Det kan genomföras genom att till exempel kontrollera något av följande:
Certifiering
Om kravet verifierats med en certifiering kan uppföljning ske genom att kontrollera att det finns ett giltigt certifikat för produkten. Detta kontrolleras på respektive märkningsorganisations webbplats, till exempel Svensk Fågel.
Kontroll- och djurvälfärdsprogram
Om kravet verifierats med ett djurvälfärdsprogram, följ upp genom att till exempel efterfråga något av följande:
- Intyg av kravuppfyllelse som verifierats av ett ackrediterat verifieringsorgan.
- Utdrag ur inspektionsprotokoll, praktikjournal, stalljournal och/eller läkemedelsjournal som intygar att kravet uppfylls inklusive dokumentation av antibiotikaanvändningen.
- Läkemedelsanvändning till aktuell flock enligt djurägarförsäkran, Food chain Information (FCI), via slakteri.
Exempel på frågor som kan ställas till din leverantör vid uppföljning av antibiotikakriterium för kyckling, kalkon och höns. Frågorna är hämtade från Axfoundations branschöverenskommelse om antibiotika.
1. Är antibiotika i tillväxtfrämjande syfte förbjudet enligt nationellt, transnationellt, regionalt eller certifieringsregelverk?
2. Garanteras det att antibiotika inte används rutinmässigt på något av följande sätt?
Rutinmässig gruppmedicinering för att förhindra gulsäcksinflammation (upp till cirka 2 veckors ålder), diarrésjukdomar, respiratoriska sjukdomar och olika typer av ledinflammationer.
3. Är veterinär ansvarig för diagnos, val av behandling och förskrivning enligt nationellt, transnationellt, regionalt eller certifieringsregelverk?
4. Förbjuder nationellt, regionalt eller certifieringsregelverk användningen av tredje och fjärde generationens cefalosporiner och fluorokinoloner när verksamt alternativ finns?
5. Vilken dokumentation finns som styrker ovanstående? Till exempel, utdrag ur lagstiftning, certifieringsregelverk, veterinärjournal, kontrollrapport från Länsstyrelsens platskontroll av läkemedel på gård eller annat.
Information om kriteriet
Observera att detta kriterium inte bör användas tillsammans med KravID 11246 respektive KravID 11247, som innefattar samma krav som detta kriterium, men även ytterligare begränsar antibiotikabehandling.
Med antibiotika avses enligt definitionen av veterinärmedicinska läkemedel i direktiv 2001/82 EG.
Miljömål
Motiv
Hög användning av antibiotika inom produktionen av animalier har ett samband med ökad utveckling av resistens mot antibiotika. Användningen av antibiotika i produktion av animalier bör därför begränsas där så är möjligt. Sjuka djur behöver dock fortsatt kunna behandlas med antibiotika men antibiotika ska inte användas för att främja tillväxt eller förebygga sjukdom. Åtgärder hos enskild producent för att minska den totala antibiotikaanvändningen i produktionen är därför angeläget.
Enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/06 om veterinärmedicinska läkemedel som började tillämpas i januari 2022, ska läkemedel med antibiotika som används på djur vara receptbelagda. Det är inte tillåtet att använda antibiotika rutinmässigt, och inte heller för att kompensera för dålig hygien, bristfällig djurhållning, bristande vård eller för att kompensera för dålig jordbruksdrift. Antibiotika får inte användas på djur för att främja djurens tillväxt eller för att öka avkastningen. Förordningen förbjuder som huvudregel så kallad profylaxbehandling med antibiotika. Med profylaxbehandling avses behandling av ett djur eller en grupp djur innan kliniska tecken på sjukdom uppträder, i syfte att förebygga uppkomsten av en sjukdom eller en infektion. I undantagsfall får profylaxbehandling tillåtas för ett enskilt djur, när risken för infektion eller spridning av en smittsam sjukdom är mycket hög och följderna sannolikt kommer att vara allvarliga. Metafylaxbehandling är en behandling av en djurgrupp, där sjukdom diagnosticerats i delar av gruppen, i syfte att behandla de sjuka djuren och begränsa spridningen av sjukdomen till djur i nära kontakt och i riskzonen och som redan kan vara infekterade. Denna behandling är endast tillåtet i de fall då det är stor risk för smittspridning till de andra djuren och inga andra lämpliga alternativ är tillgängliga.
Koccidiostatika definieras som fodertillsats och utgör inte någon betydande risk för resistens för människor då det inte används inom humansjukvård. Koccidiostatika tillåts i det här kriteriet.
Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner är substanser som anses kritiskt viktiga för humanmedicin av World Health Organisation (WHO), European Medicines Agency (EMA). Veterinärförskrivning av dessa substanser i Sverige förutsätter som huvudregel att en mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning har visat att verksamt alternativ saknas enligt 2 kap. 11 § i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2019:32) om läkemedel och läkemedelsanvändning. Det här kriteriet har inte med möjlighet till undantag från mikrobiologisk undersökning, och går därmed utöver gällande lagstiftning.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11245:1
- Versionsdatum
- 2023-04-18
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Nytt granskningsdatum med tillägg i "Förslag till bevis" Svenska ägg (Hönskött och äggråvara)
2023-04-18, Krav ID 11245:1: Ändrat kravet till kontraktsvillkor, det var tidigare teknisk spec. Byter namn, kravet hette tidigare handlingsplan för minskad antibiotikaanvändning. Kravtexten omformulerad för att harmonisera med andra kriterieområden. Utökas till att omfatta även höns.