Operativa ingrepp med bedövning och smärtlindring - griskött
Nivå: Avancerad nivå
Utöver bedövning vid kastrering, kan smärtlindring i samband med ingreppet göra så att effekten av bedövningen förlängs och har även visats minska mängden smärtrelaterade beteenden efter ingreppet .Upphandlande myndigheter kan genom att ställa krav på smärtlindring utöver att bedövning alltid ska användas, bidra till att operativa ingrepp medför mindre stress och smärta för djuren.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11397
- Grupp:
- Griskött
Kriterietext
Griskött ska komma från djur som har varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp. Om kastrering av smågrisar utförs som ett operativt ingrepp ska grisarna vara bedövade vid ingreppet. Förutom bedövning ska smärtlindring (Non-steroid Anti-inflammatory Drugs - NSAID) ges i samband med samtliga operativa ingrepp.
Förslag till bevis
- Certifiering som uppfyller kravet, exempelvis IP Sigill gris, KRAV certifiering eller annan certifiering där det framgår att kravet uppfylls.
- Annan dokumentation där det framgår att kravet är uppfyllt.
Förslag till uppföljning
Uppföljning under avtalsperioden kan ske exempelvis genom stickprov vid ett eller flera tillfällen på produkt/-er på vilken/-a kravet har ställts. Leverantören kan visa att produkten/erna uppfyller kraven med till exempel:
- Produktmärkning, exempelvis Svenskt Sigill, KRAV eller annan märkning där det framgår att kravet uppfylls.
- Annan dokumentation där det framgår att kravet efterlevs, exempelvis revisionsdokument, veterinärjournal eller kontrollrapport.
Information om kriteriet
Non-steroid Anti-inflammatory Drugs, på svenska Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats.
Kriteriet begränsar marknadstillgången för enskilda produkter.
Motiv
En anledning till att grisar kastreras är att undvika så kallad galtlukt, en obehaglig lukt och smak hos köttet från en del okastrerade hangrisar. En annan anledning till kastreringen är att minska förekomsten av aggressiva och sexuella beteenden hos hangrisar. Kirurgisk kastrering med bedövning och smärtlindring innebär avsevärt mindre lidande för grisen än obedövad kastrering, vars förekomst anses vara ett djurvälfärdsproblem.1
2010 togs på initiativ av EU kommissionen en frivillig deklaration fram om alternativ till kirurgisk kastrering som bland annat innebar att ambitionen var att kirurgisk kastrering helt skulle upphöra till 2018.2 Ett alternativ till kirurgisk kastrering är vaccinering mot galtlukt, så kallad immunokastrering. Vaccinering mot galtlukt innebär att grisen inte kastreras genom ett operativt ingrepp. Vissa konsekvenser av vaccinering, exempelvis arbetsmiljörisker och osäkerhet kring konsumentreaktioner har uppmärksammats3. Det finns ett vaccin som är godkänt av EU och därmed får användas bland annat i Sverige.4 Det finns dock i dagsläget inga certifieringar som kräver immunokastrering vilket innebär att det är svårt att kravställa och följa upp i offentlig upphandling.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11397
- Versionsdatum
- 2020-03-25
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar. Kriterium läggs dock till i kravpaket gris p g a nya föreskrifter SJVFS 2023:21 och kriterium ersätter med kravID 11396 Operativa ingrepp med bedövning - gris