Ekologisk vara - tillägg frukt & grönt
Nivå: Avancerad nivå
I det ekologiska jordbruket strävar man efter att respektera naturens ekosystem, olika naturliga kretslopp och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet. Genom ytterligare krav på energianvändning kan klimatpåverkan från produktionen minska.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11128:1
- Grupp:
- Frukt
Kriterietext
Råvara av frukt, bär och grönsaker odlade i växthus, ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter samt minst ett av följande krav:
Antingen ska:
- den sammantagna årliga energianvändningen för uppvärmning, kylrum, belysning samt tillverkning av CO2 till minst 80 procent utgöras av förnybar energi1 eller spillvärme.
Eller så ska:
- fossil energi uppgå till högst 2,5 kWh per m2 och odlingsvecka i genomsnitt under kulturtiden.
1. Enligt definition i artikel 2, punkt 1 i direktiv (EU) 2018/2001 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa exempelvis följande:
- Certifiering med tillhörande märkning som uppfyller kravet, exempelvis KRAV eller likvärdigt.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan exempelvis ske genom stickprovskontroller vid ett eller flera tillfällen på kravställda produkter. Då kan följande kontrolleras:
- Produktmärkning, exempelvis KRAV-märkning eller annan märkning som uppfyller kravet.
Ta gärna hjälp av specialistkompetens i din organisation som kontrollerar inlämnad bevisning på kravuppfyllnad. Det kan exempelvis vara en miljö- eller hållbarhetsstrateg med stor kunskap i hållbarhetsfrågor.
Information om kriteriet
Kriteriet omfattar ekologiskt odlade råvaror odlade i växthus. Kravet kan begränsa marknadstillgången och kan variera för olika produkter och över säsong. Gör en marknadsanalys för att säkerställa tillgång.
Miljömål
Motiv
Kriterier för ekologisk vara bidrar bland annat till miljökvalitetsmålet En giftfri miljö och Ett rikt växt och djurliv. EU:s regler för ekologisk produktion omfattar produktion, beredning, förvaring och import av ekologiskt framställda jordbruksprodukter, inklusive livsmedelsprodukter från vattenbruk och övriga livsmedel.
Det avancerade kriteriet för ekologisk vara för frukt och grönsaker från växthus innefattar flera mervärden för energianvändning jämfört med det EU-ekologiska regelverket. Uppvärmningen står för den största delen av klimatpåverkan från växthus, men även belysning av vissa livsmedelsprodukter som kräver mycket ljus kan ha en betydande påverkan. Energianvändningen varierar kraftigt under året. Uppvärmningen kräver mycket energi under vintern, medan fuktreglering och koldioxidproduktion mest används under sommarhalvåret. Energi vid växthusodling används främst för värmereglering, fruktreglering, växtbelysning, koldioxidproduktion och kylar.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11128:1
- Versionsdatum
- 2023-02-07
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar.
2023-02-07, Krav ID 11128:1: Nytt versionsnummer. Kravtext har justerats men innebörden är oförändrad. Lagt till förslag till uppföljning. Uppdaterat motivtext.
2016-12-16: Ursprunglig version