Frukt
Vid frilandsodling är koldioxid och lustgas de helt dominerande växthusgaserna. Koldioxiden kommer framförallt från användning av fossil energi. Lustgas bildas främst när kväve omsätts i marken och vid produktion av mineralgödselkväve. Generellt sett kräver frilandsodling mindre energi jämfört med växthusproduktion.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | |||
---|---|---|---|---|
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | ||||
Ekologisk vara - tillägg frukt & grönt | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet I det ekologiska jordbruket strävar man efter att respektera naturens ekosystem, olika naturliga kretslopp och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet. Genom ytterligare krav på energianvändning kan klimatpåverkan från produktionen minska. Kriterietext Råvara av frukt, bär och grönsaker odlade i växthus, ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter samt minst ett av följande krav: Antingen ska:
Eller så ska:
| ||||
Information om råvarans ursprung - vegetabilier | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Transparens och spårbarhet i livsmedelskedjan är en förutsättning för att kunna kontrollera miljökrav och sociala krav i leveranskedjan. Genom att ställa krav på att information om ursprung ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras, säkerställer den upphandlande organisationen att spårbarhet är möjlig. Kriterietext För livsmedelsprodukter av vegetabilisk råvara ska information om råvarans/råvarornas ursprungsland/ursprungsländer finnas tillgänglig och kunna lämnas på begäran under avtalstiden, även för eventuella ersättningsartiklar. Information om råvarans ursprungsland/ursprungsländer ska omfatta:
| ||||
GMO-fri vara | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Genetiskt modifierade organismer som livsmedel förekommer inte i någon större utsträckning på den europeiska marknaden idag, utan förekommer framför allt i foder till animalieproduktionen. Upphandlande organisationer som har tagit ställning mot GMO kan efterfråga GMO-fria varor. Kriterietext Råvara ska inte bestå av, innehålla eller ha framställts av genetiskt modifierade organismer (GMO). Spår av godkänd GMO1 får förekomma under förutsättning att det är oavsiktlig eller tekniskt oundviklig samt inte överskrider 0,9 procent för varje enskild råvara i enlighet med förordning (EG) nr 1829/2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder.
| ||||
Kemisk efterskördsbehandling - frukt | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Efterskördsbehandlingar är kemiska växtskyddsmedel som används för att förlänga hållbarheten genom att till exempel fördröja mognad och skydda mot svampangrepp. Kravet syftar till att minska användningen av dessa ämnen och att inte exponera konsumenter i onödan. Kriterietext Kemiska växtskyddsmedel som är fungicider får inte användas för att behandla frukt efter skörd. Kravet omfattar inte citrus. | ||||
Energihushållning och förnybar el | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Genom att effektivisera energianvändningen och ersätta fossil energi med förnybar energi kan klimatpåverkan från odlingen av frukt och grönt minska. Att välja varor som har odlats enligt sådana villkor är ett sätt att bidra till minskad klimatpåverkan. Kriterietext Råvara av frukt och grönsaker från frilandsodling eller växthusodling, ska vara producerade enligt följande villkor:
| ||||
Anpassad gödsling | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Användningen av fosfor och kväve i jordbruket är en av de främsta orsakerna till övergödning i vattendrag, sjöar och hav. Krav på att mängden växtnäring anpassas till odlingens behov och platsens förutsättningar kan bidra till minskat näringsläckage och lägre klimatpåverkan. Kriterietext I odlingen av frukt- eller grönsaksråvaran skall växtnäring tillföras på ett sätt så att risken för näringsförluster minimeras. Det innebär att mängden gödsel ska anpassas till odlingens behov och platsens förutsättningar. Det innebär att:
| ||||
Biologisk mångfald | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Den globala matproduktionen utgör ett av de allvarligaste hoten mot den biologiska mångfalden. Inom jordbruket finns goda möjligheter att arbeta systematiskt för att skydda och gynna den biologiska mångfalden, vilket kravet syftar till att främja. Kriterietext Råvara av frukt och grönsaker ska odlas med iakttagande av ett systematiskt och dokumenterat arbete för biologisk mångfald.
Kravet gäller inte för växthusodlad råvara. | ||||
Socialt ansvarsfull odling | Basnivå | Särskilda kontraktsvillkor | ||
Information om kriteriet Frukt och grönsaker kan ha globala leveranskedjor. Globalt finns det stora utmaningar med arbetsförhållanden i odlingen. Därför är det viktigt att ställa krav på att arbetares rättigheter värnas vid odlingen av de varor som köps in. Kriterietext Råvara av frukt och/eller grönsaker som levereras enligt kontraktet ska vara odlade under arbetsförhållanden som är förenliga med:
| ||||
Socialt ansvarsfull odling och rättvis handel | Avancerad nivå | Särskilda kontraktsvillkor | ||
Information om kriteriet Odling av frukt sker ofta i länder med utbredd fattigdom och odlarna lever under instabila ekonomiska förhållanden. Att välja varor som vid odlingen främjar socialt ansvar och rättvisa handelsvillkor kan bidra till att de ekonomiska förutsättningarna för odlarna förbättras. Kriterietext Råvara av frukt som levereras enligt kontraktet ska vara odlade under arbetsförhållanden som är förenliga med:
För att främja rättvisa handelsvillkor ska odlaren dessutom garanteras:
| ||||
Returlådor | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Användande av returlådor minimerar användandet av engångsemballage samtidigt som det möjliggör för en enklare och effektivare hantering i varuflödet. Kravet syftar till att minska antalet engångsemballage inom livsmedel, främst wellpapp, och därmed bidra till ett effektivare resursutnyttjande. Kriterietext Hel, färsk frukt och grönt ska levereras i returlådor från leverantör till kök, det vill säga en återanvändningsbar förpackning som är utformad för att under sin livscykel återanvändas i ett återanvändningssystem enligt SS-EN 13429:2004.1 ”Förpackningar – Återanvändning” eller likvärdig standard. | ||||
Returlådor för ökad cirkularitet | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Användande av returlådor minimerar användandet av engångsemballage samtidigt som det möjliggör för en enklare och effektivare hantering i varuflödet. På avancerad nivå ska returlåda användas i hela värdekedjan för att bidra till en cirkulär omställning och övriga relevanta produktgrupper kan inkluderas efter överenskommelse med leverantör. Kriterietext Processade produkter av frukt och grönt, exempelvis färska, kylda grönsaker och rotsaker/potatis som är skalade, tvättade, skurna, och förkokta produkter ska levereras i returlåda i hela värdekedjan från primärproducent/förädlingsföretag till kök, det vill säga en återanvändningsbar förpackning som är utformad för att under sin livscykel återanvändas i ett återanvändningssystem enligt SS-EN 13429:2004.1 ”Förpackningar – Återanvändning” eller likvärdig standard.
|
Vid frilandsodling är koldioxid och lustgas de helt dominerande växthusgaserna. Koldioxiden kommer framförallt från användning av fossil energi. Lustgas bildas främst när kväve omsätts i marken och vid produktion av mineralgödselkväve. Generellt sett kräver frilandsodling mindre energi jämfört med växthusproduktion.
Den största klimatpåverkan vid växthusodling står uppvärmningen för. Vilket bränsle som används till uppvärmningen har en direkt betydelse för hur mycket växthusgaser som produktionen genererar. Produktionen av mineralgödsel samt transporternas andel av klimatpåverkan är i princip obetydlig om man jämför nordeuropeisk produktion i uppvärmda växthus. Vid odling i ouppvärmda växthus står själva odlingen däremot för en liten del av klimatpåverkan.
Vid konventionell odling av frukt används växtskyddsmedel. Frukt och bär som inte har besprutats så mycket eller inte alls, till exempel ekologisk odling, bidrar till en giftfri miljö. Det förekommer även kemiska behandlingar efter skörd, s.k. efterskördsbehandlingar, för att hämma svampangrepp och mognad hos t.ex. äpplen
Färska, frysta, torkade och konserverade produkter av frukt och odlade bär. Observera att det är svårare att kravställa och följa upp färsk frukt som saknar artikelinformation.
Kriterierna kan omfatta även sammansatta produkter. Möjligheten till uppföljning påverkas av information i kundens marknadsundersökning och leverantörer kan lämna artikelinformation för låg andel råvara i en produkt bara andelen är möjlig att följa upp:
Kriterierna omfattar även sammansatta produkter.
-
Frukt och fruktprodukter (t.ex. juice, saft, konserverad frukt)
-
Odlade bär och bärprodukter (t.ex. smoothies, puréer)
-
Kokos (t.ex. koksmjölk, kokosgrädde)