Klimatkrav drivmedel bulkinköp
Nivå: Avancerad nivå. Finns även som Basnivå
Genom detta krav kan den upphandlande myndigheten bidra till att minska klimatpåverkan genom att ställa krav på hållbara förnybara drivmedel. Basnivå motsvarar ljusgrön nivå och spjutspetsnivå motsvarar mörkgrön nivå i Statens energimyndighets föreskrifter (STEMFS 2021:1) om skyldighet att ge konsumenter miljöinformation om drivmedel.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11486
- Grupp:
- Bulkinköp av hållbara förnybara drivmedel
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Användningen av drivmedel som levereras enligt kontraktet ska ha ett maximalt utsläpp av växthusgaser på 15,9 gCO2e/MJ (LCA)1.
Beräkningen av maximalt utsläpp av växthusgaser, samt metod för redovisning av råvaror och ursprungsländer, ska kontinuerligt ligga i linje med mörkgrön nivå enligt Statens energimyndighets STEMFS 2021:1 föreskrifter om skyldighet att ge konsumenter miljöinformation om drivmedel.
Leverans på massbalansnivå tillåts ej och såld volym förnybart drivmedel får inte omfattas av rapporteringen inom Lag (2017:1201) om reduktion av växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i bensin och dieselbränslen eller dubbelräknas mot flera kunder.
Varje drivmedelsleverantör ska ha en oberoende tredjepartsgranskare som granskar leverantörens faktiska inköp bakåt i leverantörskedjan samt kundavtal.
1Enheten gCO2e/MJ (LCA) syftar på mängd utsläpp av växthusgaser (koldioxidekvivalenter) per energienhet, sett till hela drivmedlets livscykel.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppfylla exempelvis följande:
- Redovisning av beräkningen av klimatpåverkan enligt miljöinformation med färgkoder och det ska följa och motsvara mörkgrön nivå i den STEMFS 2021:1 föreskriften om miljöinformation om drivmedel.
- Beräkningen ska ske enligt kravet motsvarande mörkgrön nivå för gränsen för maximalt utsläpp av växthusgaser, samt metod för redovisning av råvaror och ursprungsländer, ska ligga i linje med Statens energimyndighets STEMFS 2021:1 föreskrifter om skyldighet att ge konsumenter miljöinformation om drivmedel.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske genom att begära in beräkningen och sammanställning från leverantören om råvaror som drivmedel består av och ursprungsland och beräkningsresultatet för miljöinformation. Samt intygande om att drivmedlet inte omfattas av rapporteringen inom reduktionsplikten.
Produktkvalitet kan granskas genom provtagning för en specifik leverans.
Information om kriteriet
Avancerad nivå är ett ambitiöst mål för vissa drivmedel men kan idag uppfyllas av förnybara drivmedel som HVO100, Biogas100/LBG100, ED95 och vätgas beroende på produktionsmetod.
Rena flytande biodrivmedel har i nuläget beslut om skattebefrielse fram till och med sista december 2021. EU har godkänt att biogas får skattebefrielse fram till och med år 2030 och andra förnybara drivmedel som vätgas påverkas inte av besluten om skattebefrielse. Utvecklingen under 2021 blir viktig för hur styrmedel för höginblandade flytande biodrivmedel kommer se ut från och med år 2022. Kostnadsbilden kan förändras betydligt om exempelvis skattebefrielse inte längre ges för flytande biodrivmedel från 2022.
De råvaror som ingår i biodrivmedel i Sverige uppfyller lagen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen (2010:598). Upphandlaren kan om önskvärt lägga till ytterligare krav, exempelvis att ställa krav på att exkludera specifika icke önskvärda råvaror. Detta kan dock vara svårt att verifiera med full spårbarhet för enskilda råvaror till en specifik drivmedelsleverens.
Miljömål
Motiv
Genom detta krav kan den upphandlande myndigheten bidra till att minska klimatpåverkan genom att ställa krav på hållbara förnybara drivmedel. Basnivå motsvarar ljusgrön nivå och spjutspetsnivå motsvarar mörkgrön nivå i Statens energimyndighets föreskrifter (STEMFS 2021:1) om skyldighet att ge konsumenter miljöinformation om drivmedel.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11486
- Versionsdatum
- 2021-07-05