Magnetisk flödestäthet, vid projektering
Nivå: Basnivå
Kravet minskar risken för förhöjda nivåer av magnetiska fält. Långsiktig exponering för magnetiska fält kan öka risken för leukemi hos barn.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11469
- Grupp:
- Upphandling vid projektering
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Konsulten ska:
- Projektera så att den magnetiska flödestätheten i byggnaden blir högst 0,2 µTesla.
- Upprätta mät- och kontrollplaner för magnetiska fält som också sträcker sig över produktionsskedet. Mät- och kontrollplaner ska innehålla förslag på protokoll för noteringar av mätresultat i produktionsskedet. Planerna ska upprättas i samråd med beställaren.
Förslag till uppföljning
Granskning kan ske genom att:
- Kontrollera vid projekteringsmöten att projekteringen omhändertar krav på magnetisk flödestäthet.
- Kontrollera att mät- och kontrollplaner upprättats. Kontroller kan läggas som en återkommande del i beställarens och konsultens regelbundna avstämningar.
Föremål för upphandling
Olika konsulttjänster som avser uppdrag inom projekteringsskedet, så som energiberäkningar, att arbeta fram system- och/eller bygghandling
Information om kriteriet
Beställaren gör under programskedet en bedömning av om krav på magnetisk flödestäthet ska ställas på entreprenören. Vid nybyggnation av bostäder, skolor och förskolor kan det vara motiverat att ställa detta krav för att undvika att barn exponeras för magnetiska fält. Detta kriterium kan användas då en konsult upphandlas för projekteringsarbeten.
Miljömål
Motiv
Folkhälsomyndighetens riskbedömning1 innebär att det inte kan uteslutas att exponering för förhöjda magnetiska fält i bostäder kan öka risken för leukemi hos barn. Vi har därför valt att lägga nivån på detta kriterium med en viss säkerhetsmarginal, strax under de nivåer som använts i metaanalyser som visat riskökning för barnleukemi.
Flera epidemiologiska studier undersökt exponeringsnivåer som finns i den allmänna miljön och som ligger långt under de nivåer där akuta hälsoeffekter kan förekomma. Studierna har med betydande samstämmighet funnit en ökad risk för leukemi bland barn som är bosatta i bostäder med förhöjda nivåer av kraftfrekventa magnetiska fält2. I en metaanalys fann man en fördubblad risk för leukemi hos barn vid nivåer som överstiger 0,4 μT3, medan en annan metaanalys fann en riskökning vid nivåer över 0,3 μT4. Dessa exponeringsnivåer kan inte ses som gränsvärden utan är valda av forskningsmetodologiska skäl. Mindre än 0,5 procent av barnleukemifallen, det vill säga mindre än ett fall per år, skulle kunna förklaras av exponering för förhöjda nivåer av kraftfrekventa magnetiska fält.
WHO har bedömt magnetfält som möjligen cancerframkallande. I Sverige fördelas ansvaret för hälsofrågor med anknytning till magnetfält på fem myndigheter – Arbetsmiljöverket, Boverket, Elsäkerhetsverket, Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Myndigheternas rekommendation vid samhällsplanering och byggande är bland annat att man ska sträva efter att begränsa fält som starkt avviker från vad som kan anses normalt i hem, skolor, förskolor respektive aktuella arbetsmiljöer.
Den genomsnittliga exponeringen för magnetfält i hemmet vanligtvis är låg. Högre värden kan förekomma i bostäder nära kraftledningar eller vid transformatorstationer inne i byggnader. För långsiktiga effekter, som förhöjd cancerrisk, räcker inte dagens kunskap för att fastställa några gränsvärden. Inom allmänheten finns det grupper som kan vara extra känsliga för magnetfält, så som barn, äldre och sjuka.
Magnetfält finns ständigt omkring oss. De är starkast närmast källan, till exempel kring kraftledningar eller omkring apparater, men styrkan avtar snabbt med avståndet. Ju starkare ström som används, desto starkare magnetfält. Magnetfält är svåra att skärma av och går obehindrat igenom väggar och tak. Magnetiska fält mäts i enheten mikrotesla (μT).
1Folkhälsomyndigheten. Miljöhälsorapport 2017
2WHO. Environmental Health Criteria Document No. 238, Extremely low frequency Fields.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11469
- Versionsdatum
- 2021-06-01