Innehåll i individuell rapport och dokumentationsplikt
En upphandlande myndighet eller enhet (upphandlande organisation) har en skyldighet att dokumentera viss information i samband med en upphandling. Det gäller för upphandlingar enligt både av lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF). Reglerna är till för att skapa spårbarhet och öppenhet i upphandlingen.
Innehåll på denna sida
Informationen på denna sida gäller för upphandlingar enligt
- lagen om offentlig upphandling (LOU)
- lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF).
Individuell rapport och dokumentationsplikt enligt LOU
Vid upphandling över tröskelvärdet ska en upphandlande myndighet skapa en individuell rapport för varje
- kontrakt som tilldelas
- ramavtal som ingås
- dynamiskt inköpssystem som inrättas.
Detta gäller även för upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster enligt bilaga 2 om upphandlingens värde är högre än tröskelvärdet för sådana upphandlingar.
Det är inte obligatoriskt att upprätta en individuell rapport för kontrakt som tilldelats utifrån ett ramavtal där alla villkor är fastställda, det vill säga tilldelning utan förnyad konkurrensutsättning.
Vad ska den individuella rapporten innehålla?
Vad rapporten ska innehålla bestäms både i LOU och i upphandlingsförordningen. Om den upphandlande myndigheten beslutar att inte tilldela ett kontrakt i separata delar ska skälen anges i något av upphandlingsdokumenten eller i den individuella rapporten.
En individuell rapport ska dessutom innehålla:
- den upphandlande myndighetens namn och adress samt föremålet för och värdet av kontraktet, ramavtalet eller det dynamiska inköpssystemet
- namnen på de utvalda anbudssökandena eller anbudsgivarna och skälen till att de valts
- namnen på de anbudssökande eller anbudsgivare som inte godtagits och skälen till det
- namnet på den leverantör som tilldelats kontraktet och skälen till att den anbudsgivarens anbud valts
- hur stor del av fullgörandet av kontraktet eller ramavtalet som leverantören tänker lägga ut på någon annan, om det är känt
- namn på eventuella underleverantörer
- skäl till att ett anbud som har förkastats har ansetts vara onormalt lågt
- skäl till att ett kontrakt eller ramavtal inte har tilldelats en leverantör
- skäl till att en leverantör inte har godkänts som deltagare i ett dynamiskt inköpssystem
- skäl till att man tillämpat förhandlat förfarande med föregående annonsering, förhandlat förfarande utan föregående annonsering eller konkurrenspräglad dialog
- skäl till att man har godkänt inlämning av anbud med andra medel än elektroniska
- intressekonflikter och åtgärder man vidtagit på grund av dem
- skälen till att den upphandlande myndigheten har beslutat att inte tilldela något kontrakt, ingå något ramavtal eller inrätta något dynamiskt inköpssystem, om det är aktuellt.
Om uppgifterna i de sex första punkterna finns med i efterannonsen enligt 10 kap. 4 § LOU, samt om den upphandlande myndigheten beslutat att inte tilldela något kontrakt, får den upphandlande myndigheten i den individuella rapporten i stället hänvisa till information som finns i annonsen.
Tillgång till den individuella rapporten
Den upphandlande myndigheten är inte skyldig att underrätta anbudssökandena eller anbudsgivarna om den individuella rapporten. Den individuella rapporten blir däremot en allmän handling för de flesta upphandlande myndigheter. Det innebär att rapporten kan komma att lämnas ut till dem som begär att få ta del av den.
På begäran ska den individuella rapporten eller huvuddragen i den kunna skickas till EU-kommissionen eller Konkurrensverket.
Vad mer ska dokumenteras?
Utöver den individuella rapporten ska den upphandlande myndigheten dokumentera hur upphandlingen genomförs. Dokumentationen ska vara tillräcklig för att motivera myndighetens beslut under upphandlingens samtliga skeden.
Dokumentationsplikten gäller även för beslut som inte behöver anges i den individuella rapporten. Det finns inget hinder för att hela dokumentationsplikten sammanställs i en individuell rapport.
En upphandlande myndighet behöver inte upprätta någon individuell rapport när upphandlingens värde är lägre än tröskelvärdet. Om upphandlingens värde är minst 100 000 kronor ska den upphandlande myndigheten i stället dokumentera genomförandet av upphandlingen.
Dokumentationsplikten gäller även vid upphandlingar av sociala tjänster och andra särskilda tjänster vars värde är minst 100 000 kr men understiger tröskelvärdet.
Vad ska dokumenteras?
Dokumentationen ska vara tillräcklig för att motivera myndighetens beslut i upphandlingens samtliga skeden.
Dokumentationen bör som ett minimum innehålla följande uppgifter:
- den upphandlande myndighetens namn och organisationsnummer
- föremålet för upphandlingen
- hur konkurrensen tagits till vara (till exempel annonsering eller vid direktupphandling ett meddelande på myndighetens webbplats)
- vilka leverantörer som tillfrågats och hur många som lämnat anbud
- vilken leverantör som tilldelats kontraktet (och organisationsnummer) samt det viktigaste skälet för tilldelningen
- avtalets (uppskattade) värde
- tidpunkten när kontraktet genomförs eller kontraktets löptid.
Att tänka på
Dokumentationsplikten gäller inte för upphandling vars värde är lägre än 100 000 kronor. Det är ändå viktigt att den upphandlande myndigheten dokumenterar sådana inköp bland annat för att kunna uppskatta värdet av avtal som regelbundet återkommer eller som ska förnyas inom viss tid.
Se även Konkurrensverkets information om dokumentation av direktupphandlingar
Bevarande av information och dokumentationsplikt enligt LUF
Vid upphandling enligt LUF ska upphandlande enheter dokumentera hur upphandlingen genomförs. Dokumentationen ska vara tillräcklig för att motivera enhetens beslut i upphandlingens samtliga skeden. Om den upphandlande enheten beslutar att inte tilldela ett kontrakt i separata delar ska skälen lämnas i något av upphandlingsdokumenten eller i den information som angetts ovan.
En upphandlande enhet ska spara lämplig information om varje kontrakt som tilldelas, ramavtal som ingås och dynamiskt inköpssystem som inrättas.
Informationen som sparas ska vara tillräcklig för att kunna motivera beslut om:
- att kvalificera, utesluta och urvalet av leverantörer samt att tilldela kontrakt
- att använda förhandlat förfarande utan föregående annonsering
- att tillämpa bestämmelserna i 3 kap. LUF om att viss upphandling ska undantas från lagens tillämpningsområde
- att godkänna inlämning av anbud med andra medel än elektroniska.
Både den sparade informationen och övrig dokumentation ska på begäran kunna skickas till Kommissionen eller Konkurrensverket. Bestämmelserna om att spara information gäller även för upphandling av sociala tjänster och andra särskilda tjänster enligt bilaga 2 om de är högre än tröskelvärdet för sådana upphandlingar.
Upphandlande enheter har ingen skyldighet enligt upphandlingsreglerna att spara information vid upphandling där värdet är lägre än tröskelvärdet. I stället ska den upphandlande enheten dokumentera hur en upphandling genomförs om den uppgår till minst 100 000 kronor. Dokumentationen ska vara tillräcklig för att motivera enhetens beslut i upphandlingens samtliga skeden. För att läsa om vad dokumentationen bör innehålla se rubriken ”Vid upphandling under tröskelvärdet” för LOU ovan.
- 4 kap. 14 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU)/4 kap. 12 § lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) – skyldighet att motivera att ett kontrakt inte ska tilldelas i separata delar
- 12 kap. 14–16 §§ LOU – dokumentationsplikt och information i individuella rapporter
- 19 kap. 22 § LOU/LUF – dokumentation av hur en upphandling genomförs under tröskelvärdet och av sociala tjänster och andra särskilda tjänster
- 12 kap. 14–15 §§ LUF – dokumentationsplikt och information om upphandlingsförfaranden
- 16 § Upphandlingsförordningen (2016:1162).