Hitta LOV-uppdragTips och hjälp
Här kan du som är eller vill bli leverantör till offentlig sektor hitta annonserade uppdrag för tjänster inom Lagen om valfrihetssystem (LOV) i Sverige.
Tips och hjälp
Vill du bli utförare inom offentlig sektor? Eller har du börjat svara på förfrågningsunderlag och behöver hjälp? Här har vi samlat stöd för dig som är eller vill bli leverantör eller utförare.
För att kunna bli en del av offentligt finansierad vård behöver leverantörer ha avtal med offentlig sektor. Offentliga avtal innebär ofta långa avtalstider och offentliga organisationer är stabila kunder. Genom att ansöka om att delta i ett valfrihetssystem kan leverantörer ingå avtal med offentlig sektor. Som leverantör till offentlig sektor får du möjlighet att påverka vardagen för medborgare och bidra till ett mer hållbart samhälle.
Lagen om valfrihetssystem (LOV) reglerar vad som ska gälla när kommuner, regioner och vissa statliga myndigheter överlåter delar av sin verksamhet genom att inrätta ett valfrihetssystem där medborgaren får välja bland leverantörerna i systemet. Det är frivilligt för kommuner att införa valfrihetssystem men obligatoriskt för regionerna inom primärvården. Valfrihetssystem enligt LOV innebär att den enskilde ges möjlighet att välja leverantör av en viss tjänst bland de leverantörer som godkänts och som den upphandlande organisationen tecknat avtal med.
För att bli leverantör behöver ni ansöka om att delta i ett valfrihetssystem. Alla leverantörer får ansöka om att delta och en ansökan kan göras när som helst. Den upphandlande organisationen får inte begränsa antalet som ska godkännas utan alla leverantörer som uppfyller kraven och villkoren i förfrågningsunderlaget ska godkännas som leverantörer i valfrihetssystemet. Däremot finns det omständigheter som innebär att en upphandlande organisation får utesluta en leverantör. Under vilka omständigheter en leverantör får uteslutas av en upphandlande organisation framgår av 7 kap. LOV.
När en leverantör har ansökt och blivit godkänd ska den upphandlande organisationen så snart som möjligt teckna avtal med leverantören. Beroende på vilka tjänster valfrihetssystemet omfattar kan en tillståndsprövning behöva göras. Ansökan om tillstånd görs till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Innan en ansökan görs måste leverantören ha ett eget företag, mer information om detta hittar du på webbplatsen verksamt.se.
Förfrågningsunderlag är det dokument där den upphandlande organisationen beskriver de tjänster som omfattas av valfrihetssystemet. Av förfrågningsunderlaget framgår vilka krav och villkor som samtliga sökande måste uppfylla för att bli godkända som leverantör inom valfrihetssystemet. Av förfrågningsunderlaget framgår även administrativa bestämmelser, kommersiella villkor och särskilda avtalsvillkor.
I de administrativa bestämmelserna ska alla formella krav för valfrihetssystemet anges. Exempel på sådana krav är på vilket sätt ansökan ska lämnas in samt vilket språk som ansökan ska vara skriven på. Det ska också framgå inom vilken tid den upphandlande organisationen kommer att fatta beslut om godkännande.
Kommersiella villkor är alla villkor som reglerar avtalsrättsliga förhållanden som gäller under avtalstiden. Det rör sig till exempel om ekonomiska villkor, avtalstider, parternas eventuella möjlighet att säga upp avtalet, villkor för medborgarens omval och omförhandlingsklausuler. Avtalet är civilrättsligt bindande mellan den upphandlande organisationen och leverantören och det är därför viktigt att det innehåller villkor för vad som ska hända vid eventuellt avtalsbrott samt vad som ska gälla vid omformulering av villkoren i valfrihetssystemet.
Särskilda kontraktsvillkor är villkor för hur ett kontrakt ska fullgöras och ska finnas angivna i förfrågningsunderlaget samt ha ett samband med den tjänst som ska utföras. En leverantör som inte accepterar de särskilda kontraktsvillkoren kan inte godkännas som utförare.
För varje valfrihetssystem finns ett unikt förfrågningsunderlag. Ni behöver därför noggrant gå igenom underlaget för det valfrihetssystem som ni vill ansöka om att delta i innan ni skickar in er ansökan.
I ett valfrihetssystem enligt LOV ska förfrågningsunderlaget löpande annonseras på Upphandlingsmyndighetens tjänst – Hitta LOV-uppdrag. Avtal tecknas kontinuerligt med leverantörerna vartefter deras ansökningar blir godkända. Alla leverantörer som lämnar in en ansökan som uppfyller de krav och villkor som framgår av förfrågningsunderlaget ska godkännas. Därefter skrivs avtal och leverantör blir valbar i valfrihetssystemet. Den enskilde väljer sedan en leverantör av de som är anslutna till valfrihetssystemet.
Hur ersättningen utgår ska finnas reglerat i varje LOV-uppdrag. Varje uppdrag är unikt och hur ersättning fungerar behöver utläsas i det enskilda fallet. Eftersom det inte på förhand går att förutse att den enskilde väljer en viss leverantör i ett valfrihetssystem går det inte heller att garantera vad ersättningen blir. Det är möjligt att begära ut uppgifter om hur det ser ut för övriga leverantörer i ett valfrihetssystem. För att begära ut uppgifter behöver ni vända er till den upphandlande organisationen som har inrättat valfrihetssystemet.
Hur ersättning ska utgå framgår i normalfallet av förfrågningsunderlaget eller i en ersättningsbilaga till förfrågningsunderlaget. För att enklast ta reda på hur ersättning fungerar i det LOV-uppdrag som ni är intresserade av går ni helt enkelt igenom förfrågningsunderlaget med bilagor, alternativt kontaktar den som står som kontaktperson för just det valfrihetssystemet. Det är även möjligt att begära ut uppgifter avseende andra utförare av LOV-uppdrag. För att göra detta vänder ni er direkt till den upphandlande organisationen med er begäran om handlingar.
Till Upphandlingsmyndigheten kan du bland annat vända dig med frågor som rör LOV och valfrihetssystem. Det är möjligt att skicka in frågor till oss via vår Frågeportal eller kontakta oss direkt via chatt eller telefon. Det är även möjligt att få mer information om lagen om valfrihetssystem på vår webbplats.
Konkurrensverket är tillsynsmyndighet för valfrihetssystem och har i uppgift att uppmärksamma regelöverträdelser som är av större betydelse eller av principiellt intresse. Mer information om Konkurrensverkets verksamhet och om hur du kan tipsa Konkurrensverket hittar du på deras webbplats. En leverantör som anser att en upphandlande myndighet har brutit mot LOV kan skriftligen ansöka om rättelse hos den förvaltningsdomstol där den upphandlande myndigheten har sin hemvist.
För att ansöka om tillstånd som kan vara nödvändiga för vissa valfrihetssystem behöver leverantören vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Innan en ansökan görs måste leverantören ha ett eget företag. Mer information finns på webbplatsen verksamt.se.
Ofta finns det information om upphandlande organisationers inrättade valfrihetssystem på deras webbplatser. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har sammanställt samtliga Sveriges kommuner och regioner med kontaktuppgifter på SKR:s webbplats.
Fråga oss!
Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.