Start

Finns det någon maximal löptid för ramavtal vid direktupphandling?

Hej,
Enligt 19 a kap. LOU gäller även 1-3 kap., 5 kap. och 20-22 kap. LOU vid direktupphandlingar. Innebär detta att vi kan direktupphandla ramavtal som löper på mer än 4 år då ramavtalsperiodens längd regleras i 7 kap. 2 § LOU?

KL

Publicerad 25 oktober 2024

Hej,

Det stämmer att bestämmelserna avseende den maximala löptiden för ett ramavtal inte gäller i samband med icke-direktivstyrd upphandling. Det innebär att det som utgångspunkt är möjligt att direktupphandla ett ramavtal som löper längre än 4 år under förutsättning att värdet av ramavtalet, det vill säga det totala värdet under hela den planerade löptiden inklusive eventuella options- och förlängningsklausuler, understiger direktupphandlingsgränsen och löptiden i övrigt är förenlig med den grundläggande upphandlingsprincipen om proportionalitet.

Läs mer vad som gäller avseende ramavtal vid icke-direktivstyrd upphandling samt vad som generellt gäller för direktupphandlingar i inläggen Gäller bestämmelserna om ramavtal även vid icke-direktivstyrd upphandling? och Vad gäller vid direktupphandling? i vår Frågeportal.
Vänliga hälsningar,

Principernas betydelse i samband med en direktupphandling
Vilken betydelse som proportionalitetsprincipen har i förhållande till avtalstiden i ett direktupphandlat avtal är oklart. Möjligtvis har principen en mindre praktisk betydelse i samband med en direktupphandling jämfört med en annonspliktig upphandling med tanke på att det inte finns någon skyldighet att konkurrensutsätta en direktupphandling. Eftersom det inte finns någon skyldighet att konkurrensutsätta en direktupphandling kan resultatet av direktupphandlingen bli detsamma, det vill säga att samma leverantör erhåller avtalet, oavsett om den upphandlande organisationen väljer att direktupphandla ett ramavtal som löper i 20 år eller direktupphandla ramavtalet fem gånger med en ramavtalstid som löper fyra år vardera.

Läs mer om vilken betydelse som de grundläggande upphandlingsprinciperna generellt har i samband med en direktupphandling i inlägget Vilken betydelse har de grundläggande upphandlingsprinciperna vid en direktupphandling? i vår Frågeportal.

Vem har möjlighet att överpröva avtalstiden
En överprövning av avtalstiden måste som utgångspunkt ske innan avtal har tecknats. En generell förutsättning för att en leverantör ska ha talerätt i samband med en överprövning är att leverantören har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i samma upphandling. Att en leverantör, på grund av en lång ramavtalstid, stängs ute från möjligheten att lämna anbud i en ny upphandling innebär inte att leverantören ska anses ha talerätt.

Notera även att när det kommer till direktupphandlingar finns det ingen rättighet för en leverantör att delta i upphandlingen. Om leverantören inte blev inbjuden att lämna anbud i direktupphandlingen bör det därför som regel inte heller föreligga någon talerätt oavsett om leverantören har eller har haft intresse av att tilldelas kontraktet.

Läs mer om vem som har talerätt vid ansökan om överprövning samt vad som gäller om en leverantör inte har blivit inbjuden att delta i en direktupphandling men ändå skickar in ett anbud i inläggen Vem har talerätt vid överprövning av en upphandling? och Vad händer om en leverantör som inte blivit inbjuden, lämnar anbud vid en direktupphandling?
i vår Frågeportal.

Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

28 oktober 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.