Start

Vid vilken tidpunkt anses takvolymen ha passerats?

Publicerad 21 augusti 2024
Om man i ett ramavtal inte angivit takvolym utan takvärde i SEK, vid vilken vilken tidpunkt ska då detta värde anses ha passerats; vid beställning/avrop, leverans, fakturering eller betalning?

Charlotte Lilliestierna Ehrén

Publicerad 21 augusti 2024

Hej Charlotte,

Med takvolym avses en bestämd gräns för hur mycket som är tillåtet att köpa från ett upphandlat ramavtal. Takvolymen kan anges som en kvantitet (mängd) eller ett värde. Skyldigheten att ange takvolym i samband med en upphandling av ett ramavtal kommer från rättspraxis, vilket innebär att det inte finns några uttryckliga bestämmelser om takvolym i lagen om offentlig upphandling (LOU). Av praxis följer att ramavtalet tappar sin verkan, i upphandlingsrättslig mening, när takvolymen har uppnåtts, det framgår dock inte exakt vid vilken tidpunkt takvolymen ska anses ha passerats. Rättsläget avseende frågan om takvolymen anses ha passerats vid beställning/avrop, fakturering eller betalning får därför betraktas som oklart.

Viktigt att iaktta försiktighet för att undvika otillåten direktupphandling
Innebörden av att ett ramavtal tappar sin verkan i upphandlingsrättslig mening när takvolymen har uppnåtts är att kontrakt som ingås efter detta normalt sett inte har någon upphandlingsrättslig koppling till ramavtalet. Det innebär att kontraktet som huvudregel ska bli föremål för en ny annonserad upphandling. Om detta inte sker och det inte finns något tillämpligt undantag för direktupphandlingen kan tilldelningen av kontraktet/avropet utgöra en otillåten direktupphandling.

Eftersom ramavtalet tappar sin upphandlingsrättsliga verkan när takvolymen är uppnådd, och för att inte riskera att genomföra en otillåten direktupphandling, kan det vara lämpligt att den upphandlande organisationen iakttar försiktighet när ramavtalet närmar sig den angivna takvolymen. Notera dock att enbart det faktum att ramavtalet tappar sin upphandlingsrättsliga verkan inte innebär att avtalet i sig upphör att gälla. För att inte riskera att bryta mot villkoren i avtalet kan det därför vara lämpligt att det, i ramavtalet, finns reglerat vad som gäller avseende parternas rättigheter och skyldigheter när takvolymen är uppnådd.

När ramavtal upphandlats av inköpscentral
Som enskild upphandlande organisation kan det vara svårt att veta när ett ramavtal som upphandlats av en inköpscentral har nått sin takvolym och därmed tappat sin verkan. Ett tips är därför att upphandlande organisation för dialog med inköpscentraler som upphandlat de ramavtal som avrop sker från och fråga dem vilka rutiner de har för att kontrollera takvolymen samt hur information avseende vilken volym som uppnåtts förmedlas.

Ansvaret för att takvolymen inte överstigs ligger på den upphandlande organisationen
Vad som ska understrykas är att ansvaret för att takvolymen inte överskrids ligger på den upphandlande organisationen. Om en leverantör exempelvis missbedömt priset för en beställning med resultatet att den upphandlande organisationen gör en otillåten direktupphandling ligger ansvaret likväl på den upphandlande organisationen som då eventuellt kan bli skyldig att betala en upphandlingsskadeavgift.

Läs mer 
Läs mer om takvolym och potentiella svårigheter som med ramavtal som upphandlats av inköpscentral i inlägget Kan man ha en takvolym som överstiger tröskelvärdet om man använder ett förfarande under värdet? i vår Frågeportal, se särskilt följdsvaret från den 3 september 2021.
 
Källhänvisningar
  • EU-domstolen dom i mål C-23/20, Simonsen & Weel, punkt 74 – i meddelandet om upphandling ska anges uppskattad kvantitet och/eller det uppskattade värdet och en största kvantitet och/eller ett högsta värde för de varor som ska levereras enligt ett ramavtal och att ramavtalet inte längre har några verkningar när detta gränsvärde har nåtts
  • EU-domstolen dom i mål C-216/17, Coopservice, punkt 61 – när angiven kvantitet är förbrukad så har ramavtalet inte någon verkan.
Med vänlig hälsning,

Fanny

Jurist

27 augusti 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.