Start

Behöver jag ha ett registrerat bolag för att få ta del av upphandlingsdokument?

Hej
När man planerar att starta eget bolag kan det vara bra att kunna ta del av förfrågningsunderlag från offentliga upphandlingar dessa skall om jag förstår det rätt vara offentliga handlingar.
Jag var intresserad av att se förfrågningshandlingar hos en kommun som hade en upphandling av konsulter i en bransch jag verkar i. De säger att jag skall vända mig till någon som jag förstår är en privat aktör E-avrop och där skapa ett konto denna kräver att man han ett organisationsnummer dvs ett Företag. organisationsnummer har inte jag tillgång till just för tillfället.
Min fråga är är detta verkligen offentliga handlingar om jag inte får handlingarna av kommunen jag begär av utan måste starta ett bolag och kontakta ett annat privat bolag?

Snart Entreprenör

Publicerad 12 augusti 2024

Hej,  

Nej, du behöver inte starta ett bolag för att få ta del av offentliga allmänna handlingar som förvaras hos myndigheter som omfattas av offentlighetsprincipen.

Offentlighetsprincipen

Offentlighetsprincipen innebär att vem som helst har rätt att ta del av allmänna handlingar hos myndigheter. På så sätt ges allmänheten insyn i den offentliga verksamheten. Detta gäller även i offentliga upphandlingar, vilket innebär att allmänheten som grundregel har rätt att ta del av till exempel upphandlingsdokument (som tidigare benämndes förfrågningsunderlag), anbud från olika leverantörer samt avtal mellan upphandlande organisationer och deras leverantörer. 

Alla kommunala myndigheter omfattas av offentlighetsprincipen. Läs mer om vad offentlighetsprincipen är och vilka som omfattas och offentlighet och sekretess på vår webbplats.

Är upphandlingsdokument allmän handling?
Upphandlingsdokument, blir som utgångspunkt allmän handling när upphandlingen annonseras i någon utav de registrerade annonsdatabaserna eller i databasen för upphandlingar inom EU, Tenders electronic daily (TED). 

När någon begär att få ta del av en allmän handling som finns hos den upphandlande organisationen är det den upphandlande organisationen som ska hantera begäran skyndsamt. Det innebär bland annat att genomföra en sekretessprövning för att bedöma om någon uppgift i handlingen behöver maskas innan den lämnas ut till den som begärt att få ta del av handlingen. Upphandlingsdokument innehåller i regel inte några uppgifter som omfattas av sekretess och kan således i regel lämnas ut efter att det har blivit en allmän handling. En bedömning får göras av den organisation som ska lämna ut den efterfrågade handlingen.

I vissa fall har organisationen rätt att ta ut en avgift för att lämna ut begärda handlingar. Läs mer om det i inlägget Behöver man betala för att få ta del av en allmän handling? i vår Frågeportal.

Ta del av annonser i registrerade annonsdatabaser
Upphandlingar ska som huvudregel annonseras i registrerade annonsdatabaser. För pågående upphandlingar som ligger ute för annonsering i den annonsdatabas som den upphandlande organisationen använder sig av är det därför vanligt att de hänvisar potentiella leverantörer direkt till den databas som organisationen använder sig av. För att få kännedom om offentliga upphandlingar kan man därför som leverantör hålla koll på de annonser som publiceras. I annonserna finns det vidare en hänvisning till vart man kan ta del av övriga upphandlingsdokument. Det ska inte vara nödvändigt att registrera ett bolag eller betala något för att skapa en inloggning till annonsdatabaserna. För stöd om hur ett konto kan registreras får vi dock hänvisa till respektive annonsdatabas. Du hittar en lista över samtliga annonsdatabaser i Konkurrensverkets annonsdatabasregister.

Källhänvisningar
  • 2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen (TF) – var och en har rätt att ta del av allmänna handlingar 
  • 2 kap. 15 § och 16 § andra stycket TF – skyndsamhetskravet vid utlämnande av allmän handling, antingen genom att ta del av handlingen på plats hos myndigheten eller genom att få en kopia av handlingen. 
Med vänlig hälsning,

Therese

Jurist

13 augusti 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.