Kan vi ställa krav på fossilfri el vid produktion av livsmedel?
Cristoffer
Publicerad 01 mars 2021
Hej Cristoffer,
Alla krav som ställs i en offentlig upphandling ska vara ändamålsenliga, möjliga att följa upp och gärna bidra till en hållbar framtid, precis som er ambition att ta "nästa" steg i livsmedelsupphandling.
I vår nya kriterietjänst finns redan ett kriterium för energihushållning i växthus, se nedan.
I den framtida förvaltningen av våra hållbarhetskriterier inom livsmedel är det sannolikt att vi kommer titta vidare på exempelvis kravställning gällande energislag och energianvändning hos både producenter av livsmedel och/eller grossisters och mindre leverantörers logistikkedjor.
Referensgruppsarbetet som ligger till grund för kriterieförvaltningen sker i samråd med våra ambitiösa arbetsgrupper, en livsmedelsbransch som arbetar proaktivt med hållbarhet och offentlig kund som vill ställa långtgående krav i sina upphandlingar. Men det är även viktigt att lägga de begränsade resurser som finns på de mest betydande miljöaspekterna. Inom livsmedel är de mest klimatbelastande delarna naturliga processer i primärproduktionen och matsvinn.
Hållbarhetskriterier ska vara likabehandlande, transparenta, ändamålsenliga och möjliga att följa upp exempelvis via certifieringsregelverk, teknisk dokumentation eller likvärdigt.
Om kriterieförvaltningen resulterar i hållbarhetskriterier för "energi" är för tidigt att uttala sig än, men om så är fallet kommer kriterierna publiceras i kriterietjänsten framöver.
Om något är oklart vänligen hör av dig.
Bästa hälsningar,
Monica
Hållbarhetsspecialist
05 mars 2021 (Uppdaterat 04 augusti 2023)
Fråga oss!
Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.