Start

Går det att ha längre ramavtal än fyra år för tjänster enligt bilaga 2?

Finns det möjlighet att tillämpa längre avtalstid än 4 år vid upphandling av tjänster som omfattas av bilaga 2 (hemtjänst)?

Lotta

Publicerad 20 januari 2020

Hej Lotta,

Tjänster som omfattas av bilaga 2 till lagen om offentlig upphandling (LOU) omfattas inte av bestämmelserna avseende ramavtal och regleras istället av de icke-direktivstyrda bestämmelserna. Det innebär att bestämmelsen om ett ramavtals maximala löptid, det vill säga fyra år, inte gäller för sådana tjänster. Dock bör det nämnas att den upphandlande organisationen trots detta ska följa de grundläggande upphandlingsprinciperna och därmed bedöma vilken löptid som är proportionerlig i varje enskild upphandling.

Läs mer om avtalets löptid i inlägget Hur långt får avtalets löptid vara för kontrakt respektive ramavtal? i vår Frågeportal.

Läs mer
För mer information om hur man identifierar tjänster som omfattas av bilaga 2, se inlägget Hur vet jag om en viss tjänst omfattas av bilaga 2? i vår Frågeportal.

Källhänvisning
19 kap. 1 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – tjänster som omfattas av bilaga 2 ska tillämpa de icke-direktivstyrda bestämmelserna.

Med vänlig hälsning,

Bel

Jurist

21 januari 2020 (Uppdaterat 07 augusti 2024)

https://frageportalen.upphandlingsmyndigheten.se/org/upphandlingsmyndigheten/d/avtalstid-lov-apbv/

I svaret på ovan fråga anges bland annat:

"Frågan om avtalstidernas längd har varit föremål för domstolsprövning enligt LOU. I dessa fall har avtalstider för ramavtal på fem till åtta år ansetts motiverade inom hälso- och sjukvårdsområdet sett till investeringsbehov och med hänsyn till kontinuitet i vården."

Så, ramavtal för välfärdstjänster bör kunna vara maximalt åtta år? Givetvis beroende på omständigheterna i det enskilda fallet. Har ni något rättsfall som behandlar denna fråga?

Lotta

22 januari 2020

Hej Lotta,

Det går inte att ge något kategoriskt svar på frågan om ett ramavtals maximala löptid, eftersom det, precis som du skriver, beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Möjligen skulle en avtalstid på längre tid än åtta år kunna vara motiverat i vissa fall, men rättstillämpningen får avgöra vad som gäller i denna fråga.
 
Frågan har behandlats i ett flertal rättsfall med olika utgång. Se nedan för information kring de rättsfall som behandlar frågan om när särskilda skäl för längre ramavtal än 4 år kan föreligga.
  • Kammarrätten i Stockholms dom i mål nr 5609-5629-10
  • Kammarrätten i Stockholms dom i mål nr 1583-13
  • Kammarrätten i Göteborgs dom i mål nr 4656-14.
  • Kammarrätten i Jönköpings dom i mål nr 1054-16
  • Kammarrätten i Sundsvalls dom i mål nr 2573-18
Med vänlig hälsning,

Josefine

Jurist

24 januari 2020 (Uppdaterat 07 augusti 2024)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.