Start

Kan vi direktupphandla när alla anbud överskrider budgeten vid upphandling enligt 19 kap. LOU?

Hej,

Vi har genomfört en upphandling enligt 19 kap. LOU för att upphandla en byggentreprenad (en bro). Vi har fått in tre anbud som uppfyller kraven men de är långt över vår budget. Vi har förhandlat med anbudsgivarna för att försöka att pruta men har inte lyckats få ner priset för att passa vår budget.

Vi har redan lagt ner mycket resurser på projektering och vill ogärna börja om. Vi kan heller inte se att det finns någon liten ändring vi kan göra i upphandlingsdokumenten för att få det billigare.

Kan vi direktupphandla från någon annan leverantör än de som lämnade anbud i upphandlingen? Är anbuden utöver oacceptabla även olämpliga? Eller måste vi upphandla genom ett annonserat förfarande igen?

Mvh

Karin

Publicerad 17 oktober 2018

Hej Karin,

Anbud vars pris överskrider den budget som den upphandlande myndigheten har beslutat och dokumenterat anses enligt LOU vara oacceptabla (inte olämpliga). Läs mer om detta i inlägget Övergång till förhandlat förfarande utan föregående annonsering enligt LOU i vår Frågeportal.

Det kan vara möjligt att övergå till direktupphandling om det endast har kommit in oacceptabla anbud. Kretsen av anbudsgivare som ska bjudas in är begränsad till vissa (eller i vissa fall alla) anbudsgivare i det föregående förfarandet. Det är med andra ord inte möjligt att bjuda in andra leverantörer än de som deltog i det ursprungliga upphandlingsförfarandet till en direktupphandling.

Det finns även andra grunder för att genomföra en direktupphandling. Till exempel får en upphandlande myndighet använda en direktupphandling om det vid ett öppet förfarande inte har lämnats några lämpliga anbud (det vill säga att alla eventuella anbud är olämpliga). Detta förutsätter dock att de villkor som har angetts i de ursprungliga upphandlingsdokumenten inte har ändrats väsentligt. Ett anbud ska anses vara olämpligt om det är irrelevant för kontraktet och därför uppenbart inte utan väsentliga ändringar kan tillgodose den upphandlande myndighetens krav enligt upphandlingsdokumenten. Vid en direktupphandling som grundas på detta behöver myndigheten inte nödvändigtvis vända sig till de ursprungliga anbudsgivarna. Det är med andra ord möjligt att också bjuda in andra leverantörer som inte deltog i det ursprungliga upphandlingsförfarandet till en direktupphandling.

Finns inte förutsättningar att genomföra en direktupphandling i det enskilda fallet kan en upphandlande myndighet behöva genomföra ett nytt upphandlingsförfarande för att tillgodose sina behov. Vet en upphandlande myndighet om att upphandlingsdokument i ett tidigare förfarande inte har lett till att behoven har blivit tillgodosedda (exempelvis på grund av bristande konkurrens), kan det förstås vara lämpligt att utreda och vidta åtgärder för att öka sannolikheten att behoven ska tillgodoses i det nya förfarandet.

Läs mer
Läs även inläggen Får man göra en direktupphandling när man inte fått in några anbud i ett förenklat förfarande? och Förhandling med den enda anbudsgivaren vid förenklat förfarande, går det att ändra villkoren? i vår Frågeportal.

Källhänvisningar
  • 19 a kap. 3 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – direktupphandling får användas om det vid en upphandling enligt 19 kap. inte har lämnats några lämpliga anbudsansökningar eller anbud och de villkor som har angetts i de ursprungliga upphandlingsdokumenten inte har ändrats väsentligt.
  • 19 a kap 4 § LOU – direktupphandling får användas om det vid en upphandling enligt 19 kap. endast har lämnats in anbud som är ogiltiga eller oacceptabla. Detta gäller under förutsättning att den upphandlande myndigheten i förfarandet endast tar med de anbudsgivare som i det ursprungliga förfarandet inte har uteslutits på grund av bristande lämplighet, uppfyller de krav på kapacitet och de kriterier eller regler som myndigheten har angett att den kommer att tillämpa vid urvalet av anbudssökande, och har lämnat anbud som uppfyller de formella kraven.

Med vänlig hälsning,

Gustav

17 oktober 2018 (Uppdaterat 01 februari 2022)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.